NAPRAVITE JAPANSKU POSLASTICU MOČI Hit sa TikToka stiže i kod nas! NEOBIČAN UKUS ĆE VAS OSTAVITI BEZ TEKSTA
Iako dolazi iz dalekog Japana, moči (mochi) sve češće nalazimo i na našim trpezama, posebno među ljubiteljima azijske kuhinje i zdravijih slatkiša.
Ova neodoljiva poslastica pravi se od pirinčanog brašna i ima mekanu, žvakastu teksturu koja se teško zaboravlja. U Japanu se vekovima koristi u svečanostima, a danas se pravi u raznim varijacijama – od punjenih slatkim pasuljem, preko onih sa sladoledom, do modernih kombinacija sa čokoladom ili voćem.
Moči nije samo poslastica, već i simbol sreće i dugovečnosti. Za neke je to samo novi trend, ali ko jednom proba pravi, domaći moči – shvati da je u pitanju prava mala gastronomska magija.
RECEPT ZA DOMAĆI MOČI
Sastojci:
1 šolja lepljivog pirinčanog brašna (glutinous rice flour, poznato i kao mochiko)
3/4 šolje vode
1/4 šolje šećera
kukuruzni skrob ili krompirov skrob (za posipanje)
punjenje po želji: pasta od crvenog pasulja (anko), sveže voće, nutela, sladoled itd.
Priprema:
U činiji pomešajte pirinčano brašno, šećer i vodu dok se ne dobije glatka masa bez grudvica.
Smesu pokrijte plastičnom folijom i stavite u mikrotalasnu na 1 minut na visokoj temperaturi.
Izvadite, promešajte i vratite u mikrotalasnu na još 1 minut. Još jednom promešajte i zagrevajte još 30 sekundi. Mesa treba da bude gusta, sjajna i elastična.
Na radnu površinu posutu skrobom izručite masu. Pažljivo razvucite isecajući na jednake delove.
U sredinu svakog komada stavite malo punjenja i oblikujte u loptice ili diskove.
Čuvajte u frižideru ili poslužite odmah.
Ako punite moči sladoledom, prvo napravite male kuglice sladoleda i zamrzni ih. Potom ih brzo obavijajte testom, da se ne otope.