Sačuvane vesti Pretraga Navigacija
Podešavanja sajta
Odaberi pismo
Odaberi grad
  • Novi Sad
  • Bačka Palanka
  • Bačka Topola
  • Bečej
  • Beograd
  • Inđija
  • Kragujevac
  • Leskovac
  • Niš
  • Pančevo
  • Ruma
  • Sombor
  • Stara Pazova
  • Subotica
  • Vršac
  • Zrenjanin

NAPRAVITE JAPANSKU POSLASTICU MOČI Hit sa TikToka stiže i kod nas! NEOBIČAN UKUS ĆE VAS OSTAVITI BEZ TEKSTA

05.08.2025. 20:11 20:29
Piše:
Izvor:
Dnevnik
мочи
Foto: Ilustarcija AI

Iako dolazi iz dalekog Japana, moči (mochi) sve češće nalazimo i na našim trpezama, posebno među ljubiteljima azijske kuhinje i zdravijih slatkiša.

Ova neodoljiva poslastica pravi se od pirinčanog brašna i ima mekanu, žvakastu teksturu koja se teško zaboravlja. U Japanu se vekovima koristi u svečanostima, a danas se pravi u raznim varijacijama – od punjenih slatkim pasuljem, preko onih sa sladoledom, do modernih kombinacija sa čokoladom ili voćem.

Moči nije samo poslastica, već i simbol sreće i dugovečnosti. Za neke je to samo novi trend, ali ko jednom proba pravi, domaći moči – shvati da je u pitanju prava mala gastronomska magija.

 RECEPT ZA DOMAĆI MOČI
 

Sastojci:

1 šolja lepljivog pirinčanog brašna (glutinous rice flour, poznato i kao mochiko)

3/4 šolje vode

1/4 šolje šećera

kukuruzni skrob ili krompirov skrob (za posipanje)

punjenje po želji: pasta od crvenog pasulja (anko), sveže voće, nutela, sladoled itd.

Priprema:

U činiji pomešajte pirinčano brašno, šećer i vodu dok se ne dobije glatka masa bez grudvica.

Smesu pokrijte plastičnom folijom i stavite u mikrotalasnu na 1 minut na visokoj temperaturi.

Izvadite, promešajte i vratite u mikrotalasnu na još 1 minut. Još jednom promešajte i zagrevajte još 30 sekundi. Mesa treba da bude gusta, sjajna i elastična.

Na radnu površinu posutu skrobom izručite masu. Pažljivo razvucite isecajući na jednake delove.

U sredinu svakog komada stavite malo punjenja i oblikujte u loptice ili diskove.

Čuvajte u frižideru ili poslužite odmah.

 Ako punite moči sladoledom, prvo napravite male kuglice sladoleda i zamrzni ih. Potom ih brzo obavijajte testom, da se ne otope.

Izvor:
Dnevnik
Piše:
Pošaljite komentar