overcast clouds
12°C
29.09.2025.
Нови Сад
eur
117.2058
usd
100.3388
Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Нови Сад
  • Бачка Паланка
  • Бачка Топола
  • Бечеј
  • Београд
  • Инђија
  • Крагујевац
  • Лесковац
  • Ниш
  • Панчево
  • Рума
  • Сомбор
  • Стара Пазова
  • Суботица
  • Вршац
  • Зрењанин

НАПРАВИТЕ ЈАПАНСКУ ПОСЛАСТИЦУ МОЧИ Хит са ТикТока стиже и код нас! НЕОБИЧАН УКУС ЋЕ ВАС ОСТАВИТИ БЕЗ ТЕКСТА

05.08.2025. 20:11 20:29
Пише:
Извор:
Дневник
мочи
Фото: Илустарција АИ

Иако долази из далеког Јапана, мочи (mochi) све чешће налазимо и на нашим трпезама, посебно међу љубитељима азијске кухиње и здравијих слаткиша.

Ова неодољива посластица прави се од пиринчаног брашна и има мекану, жвакасту текстуру која се тешко заборавља. У Јапану се вековима користи у свечаностима, а данас се прави у разним варијацијама – од пуњених слатким пасуљем, преко оних са сладоледом, до модерних комбинација са чоколадом или воћем.

Мочи није само посластица, већ и симбол среће и дуговечности. За неке је то само нови тренд, али ко једном проба прави, домаћи мочи – схвати да је у питању права мала гастрономска магија.

 РЕЦЕПТ ЗА ДОМАЋИ МОЧИ
 

Састојци:

1 шоља лепљивог пиринчаног брашна (glutinous rice flour, познато и као mochiko)

3/4 шоље воде

1/4 шоље шећера

кукурузни скроб или кромпиров скроб (за посипање)

пуњење по жељи: паста од црвеног пасуља (anko), свеже воће, нутела, сладолед итд.

Припрема:

У чинији помешајте пиринчано брашно, шећер и воду док се не добије глатка маса без грудвица.

Смесу покријте пластичном фолијом и ставите у микроталасну на 1 минут на високој температури.

Извадите, промешајте и вратите у микроталасну на још 1 минут. Још једном промешајте и загревајте још 30 секунди. Меса треба да буде густа, сјајна и еластична.

На радну површину посуту скробом изручите масу. Пажљиво развуците исецајући на једнаке делове.

У средину сваког комада ставите мало пуњења и обликујте у лоптице или дискове.

Чувајте у фрижидеру или послужите одмах.

 Ако пуните мочи сладоледом, прво направите мале куглице сладоледа и замрзни их. Потом их брзо обавијајте тестом, да се не отопе.

Извор:
Дневник
Пише:
Пошаљите коментар