NEŠTO NAJGORE ŠTO MOŽETE POJESTI ZA DORUČAK Stručnjak upozorava na grešku koji mnogi prave
Jutarnji obrok može značajno uticati na zdravlje probavnog sistema i nivo energije tokom dana.
Mnogi smatraju žitarice praktičnim i „zdravim“ izborom, ali stručnjaci upozoravaju da određene vrste, posebno one sa dodatim veštačkim zaslađivačima, mogu naneti više štete nego koristi – naročito ako ih jedete rano ujutru.
Veštačka zaslađivača, koja se dodaju radi poboljšanja ukusa bez dodatnih kalorija, mogu narušiti ravnotežu crevne mikrobiote, piše SheFinds. Takve promene u sastavu bakterija u crevima povezane su sa nepovoljnim uticajima na varenje i metabolizam.
Osim toga, istraživanja pokazuju da veštačka zaslađivača mogu ometati prirodnu regulaciju apetita. Žitarice često sadrže kombinaciju šećera, veštačkih zaslađivača i šećernih alkohola, poput eritritola, koji imaju posebno negativan efekat na probavu, upozorava nutricionistkinja Ebi Grim (Abby Grimm).
Ometanje prirodne regulacije apetita može dovesti do većeg unosa kalorija i, vremenom, do gojenja. „Šećerni alkoholi uvlače vodu u probavni sistem, što može izazvati neprijatne simptome poput nadimanja, proliva, gasova i grčeva. Takođe mogu promeniti odnos dobrih i loših bakterija u crevima“, objašnjava Grim.
Nedostatak proteina u obroku može dovesti do naglog porasta nivoa šećera u krvi, a zatim i do brzog pada. Takve žitarice često imaju malo proteina, što dodatno pogoršava situaciju, ističe Grim.
Prekomerna količina šećera u ishrani stvara idealne uslove za rast štetnih bakterija u crevima, što može poremetiti komunikaciju creva sa ostatkom tela, uticati na metabolizam i otežati održavanje zdrave telesne težine. „Kada nivo šećera u krvi poraste, povećava se i želja za slatkim, što dovodi do većeg unosa šećera i, vremenom, gojenja“, dodaje Grim.