ŠLJIVA NIJE SAMO ZA RAKIJU, KOMPOT ILI DŽEM Uz jednostavne metode fermentacije dobićete ukusnu zimnicu koja ide uz meso i sir
Letnje mesece obeležava bogatstvo sezonskog voća, a među njima posebno mesto zauzimaju šljive koje su sočne, slatke i prepune ukusa.
Osim što su omiljene za sveže grickanje, šljive su i izuzetno zahvalne za pripremu i dugoročno čuvanje, pa ne čudi što su vekovima deo zimnice u mnogim domaćinstvima.
Možda malo neobično, ali znajte da šljive mogu da se 'smeste' u teglu i zapravo napravite njihovu kiselu verziju.
Kiseljenje šljiva
Postoje dva načina da ukiselite šljive: brzi metod i tradicionalna fermentacija.
Fermentisane kisele šljive
Ova metoda stvara namirnicu bogatu probioticima, koji su dobri za vaše zdravlje.
Sastojci za kiseljenje šljiva:
- šljive
- 2 kašike soli
- 1 l vode.
Priprema kiseljenja šljiva
Šljive prepolovite i izvadite koštice. Napravite rastvor za fermentaciju (slanica) tako što ćete dve kašike morske soli rastvoriti u jednoj litri nehlorisane vode. Vodu možete prethodno zagrejati kako bi se so brže rastvorila, mešajte dok ne postane potpuno bistra.
Sveže opranu staklenu teglu napunite pripremljenim šljivama, pa ih prelijte slanicom tako da ostane od pola do celog centimetra praznog prostora do vrha. Otkrijte otvor tegle filterom za kafu ili duplim slojem gaze, pričvršćenim gumicom ili kanapom.
Teglu stavite na mesto koje je ni previše toplo ni previše hladno – temperatura prijatna za vas biće dobra i za fermentaciju.
Posle nekoliko dana možete probati šljive, pa onda zatvorite teglu poklopcem i čuvajte je na hladnom i tamnom mestu – u podrumu ili frižideru. Fermentacija će se nastaviti, ali znatno sporije.
Brzo kiseljene šljive
Ovo je jednostavan način da dobijete ukiseljene šljive koje možete čuvati u frižideru.
U velikom loncu napravite tečnost za kiseljenje.
Sastojci za kiseljenje šljiva:
- 4 kg očišćenih šljiva
- 2 šolje sirćeta
- 4 šolje belog šećera
- 2 kašičice celih karanfilića
- 1 štapić cimeta.
Priprema
Ovu tečnost dovedite do ključanja, pa smanjite temperaturu i kuvajte 10 minuta na laganoj vatri. Dodajte šljive, isečenih na sitnije kriške. Lagano kuvajte dok šljive ne omekšaju, dovoljno je do tri minuta, ali pazite da ih ne prekuvate.
Ovako pripremljene šljive stavite u sterilisane tegle, prethodno zagrejane. Prelijte ih pripremljenom tečnošću tako da ostane oko pola centimetra praznog prostora na vrhu. Zatvorite plastičnim poklopcem i ostavite da se ohladi na sobnoj temperaturi.
Stavite u frižider i ostavite najmanje nedelju dana pre konzumacije, da razviju pun ukus.
Saveti
Fermentisane šljive su odlične kao dodatak uz meso, sireve ili kao zdrav fermentisani međuobrok.