Sačuvane vesti Pretraga Navigacija
Podešavanja sajta
Odaberi pismo
Odaberi grad
  • Novi Sad
  • Bačka Palanka
  • Bačka Topola
  • Bečej
  • Beograd
  • Inđija
  • Kragujevac
  • Leskovac
  • Niš
  • Pančevo
  • Ruma
  • Sombor
  • Stara Pazova
  • Subotica
  • Vršac
  • Zrenjanin

Pogledajte nestvarne slike iz zrenjaninskih žitnih polja, a pogodite šta se služi na ćilimu (FOTO)

26.08.2025. 08:43 11:06
Piše:
Izvor:
Dnevnik
1
Foto: Dnevnik

Poslednji dan trodnevnog Festivala nematerijalnog kulturnog nasleđa “Banatski dani teku”, koji je održan u Atrijumu Narodnog muzeja Zrenjanin, bio je posvećen tradicionalnom banatskom doručku. U pitanju je doručak koji su domaćice pripremale za žeteoce.

Kako je taj tradicionalni banatski doručak izgledao kod naroda koji žive u Vojvodini prikazale su članice udruženja žena “Gradnulički biseri” i “Bulevar 023” iz Zrenjanina, “Bulka” iz Debeljače, “Oko” iz Hajdučice, “Ruža” iz Aradca, “Bakice” iz Uzdina, kao i članice Ženskog odbora rumunske pravoslavne crkve Sveti Dimitrije “Zoruka 1333” iz Sutjeske.

Žetva je za svaku zajednicu bila jedan od najvažnijih događaja. Kad je žito u ambaru, to je za porodicu garancija da u narednoj godini neće biti gladi. Žetelački poslovi nekada su bili vrlo teški i bilo je važno da se oni koji u njima učestvuju dobro najedu. Doručak se služio na zemlji, pred sam početak radova, na najlepšem ćilimu i ručno tkanim peškirima.

банатски доручак
Foto: Dnevnik.rs

A šta je pravi banatski doručak? Bez hleba se nije moglo, a osim njega, domaćice su mesile i služile i pogačice sa čvarcima, kiflice, savijačice... Na posao se nije moglo ni bez domaće slanine, po mogućstvu, debele, bele i slasne, ali i kobasica, šunke, kuvanog krompira i barenih jaja. Ako je dospeo paradajz, dobro je došao za salatu, a ako ga nije bilo, crnog i belog luka nije nedostajalo.

Za osveženje, domaćice bi ukiselile mleko, a za zaslađenje - na peškiru bi se našle prve jabuke, kajsije, kruške ječmenke... Ako je preteklo, bilo je tu i prošlogodišnjeg pekmeza od šljiva ili kajsija. Negde i štrudla sa makom ili višnjama, negde i nasuvo ili rezanci sa makom. Muškarci su u žetvi bili zaduženi za najteže poslove, pa bi se pre početka radova u njivi okrepili kojom čašicom rakije.

банатски доручак
Foto: Dnevnik.rs

Sve to mogli su da vide posetioci festivala “Banatski dani teku”, a zaključak je da se doručak vrlo malo razlikovao od naroda do naroda. A to je i jeste cilj ove manifestacije - da pokaže koliko smo slični iako se razlikujemo. Kao i da motiviše nosioce nasleđa na prepoznavanje značaja sopstvene kulturne baštine i njenog očuvanja, da baštinicima nematerijalnog kulturnog nasleđa pruži podršku i podstakne njihovu kreativnost, a ujedno i da upozna javnost sa osobenostima i raznolikošću kultura koje egzistiraju u multikulturalnoj sredini kakav je Banat. 

Takođe, cilj je i da podstakne toleranciju i bolje razumevanje različitosti, kao i da ukaže na mogućnosti koje nematerijalno kulturno nasleđe pruža, ne samo u kulturnom već i u ekonomskom domenu.

банатски доручак
Foto: Dnevnik.rs
Izvor:
Dnevnik
Piše:
Pošaljite komentar