Sačuvane vesti Pretraga Navigacija
Podešavanja sajta
Odaberi pismo
Odaberi grad
  • Novi Sad
  • Bačka Palanka
  • Bačka Topola
  • Bečej
  • Beograd
  • Inđija
  • Kragujevac
  • Leskovac
  • Niš
  • Pančevo
  • Ruma
  • Sombor
  • Stara Pazova
  • Subotica
  • Vršac
  • Zrenjanin

SUPER HRANA, A JEFTINA, ISPOD 100 DINARA ZA KILOGRAM Goveđa džigerica jača zdravlje EVO KO BI TREBAO REDOVNO DA JE JEDE

10.09.2025. 10:21 11:10
Piše:
Izvor:
Dnevnik
2
Foto: Pixabay.com

Nećete verovati kolike benefite po vaše zdravlje ima juneća ili goveđa džigerica, a pored toga, ova super hrana je i izuzetno jeftina.

Naime, goveđa ili juneća džigerica ima izuzetnu nutritivnu snagu. Bogata je važnim hranljivim materijama, a ljudi su je vekovima cenili u različitim kulturama širom sveta. Danas ponovo dobija na popularnosti zbog svojih impresivnih pozitivnih efekata na zdravlje.

Juneća džigerica je izuzetno jeftina. Proverili smo i kilogram ove džigerica košta manje od 100 dinara, što je čini izuzetno isplativom kao zdravu hranu koju vredi redovno konzumirati.

Profil hranljivih materija

Goveđa džigerica spada u iznutrice, ima snažan ukus i jaku teksturu, a takođe visok sadržaj vitamina, minerala i drugih esencijalnih hranljivih materija.

2
Foto: Pixabay.com

Porcija od oko 85 grama sadrži približno:

160 kalorija

4,5 g ugljenih hidrata

isti iznos masti

25 g proteina

natrijum, bakar, cink, selen, fosfor, gvožđe, kalijum

vitamine A, D, B6 i B12

 

Prednosti za energiju

Visok sadržaj vitamina B i gvožđa pomaže u proizvodnji energije i borbi protiv umora. Riboflavin, niacin, tiamin, folati i drugi vitamini iz džigerice podržavaju aktivnost organizma.

Gvožđe iz džigerice je važno za transport kiseonika, a bakar pomaže njegovu apsorpciju.

Podrška imunitetu

Vitamin A, vitamini B i cink igraju ključnu ulogu u očuvanju zdravog imunološkog sistema. Cink je „čuvar“ imunološke funkcije i važan je za pravilno funkcionisanje imunskih ćelija.

Proizvodnja crvenih krvnih zrnaca

Gvožđe i vitamini B su neophodni za zdravu proizvodnju crvenih krvnih zrnaca, što sprečava anemiju. 

Jetra, kao jedna od namirnica sa najviše vitamina B i gvožđa, ključna je za ovu funkciju.

Jednostavan recept za prženu džigericu

500 kilograma džigerice (za dve osobe)

brašno

mast

beli luk

so, biber

2
Foto: Pixabay.com

Priprema:

Zamolite mesara da vam džigericu iseče na tanke šnicle. Blago je properite hladnom vodom i dobro posušite ubrusom. Uvaljajte je u brašno, ali ne previše. Pržite je na svinjskoj masti po tri-četiri minuta sa svake strane, pazite da je ne prepečete, nek ostane sočna iznutra. Ispečenu čigericu pospite sitno seckanim belim lukom i posolite (nikako je nemojte soliti pre termičke obrade). Poslužite uz pire krompir i sezonsku salatu.

Podrška mozgu i kognitivnim funkcijama

Holin u džigerici podržava zdravlje mozga, pamćenje, učenje i raspoloženje. 

Studije pokazuju da redovno konzumiranje jetre kod dece poboljšava kognitivne funkcije i povećava unos gvožđa i vitamina A.

Prednosti za trudnice

Folati iz goveđe džigerice su važni za razvoj fetusa i sprečavanje urođenih mana.

Međutim, trudnice treba da se konsultuju sa lekarom o količini, jer previše vitamina A može biti štetno.

2
Foto: Pixabay.com

Vid, zubi, kosti

Vitamin A pozitivno utiče na vid, imunitet i rast ćelija. Vitamin B12 je neophodan za energiju, rad nervnog sistema i stvaranje crvenih krvnih zrnaca. Bakar podržava enzimske funkcije, popravku tkiva i apsorpciju gvožđa.

Dodatne koristi

Obrok sa goveđom džigericom jača imunitet, daje snagu i podržava metabolizam masti. Takođe pomaže u detoksikaciji organizma, očuvanju zdravlja jetre, kvalitetu krvnog pritiska i kardiovaskularnog zdravlja, kao i u povećanju izdržljivosti organizma.

Rizici i mere opreza

Iako ima brojne prednosti, važno je konzumirati džigericu umereno zbog visokog sadržaja vitamina A i holesterola. Osobe sa visokim holesterolom ili određenim zdravstvenim problemima treba da se konsultuju sa lekarom pre redovne konzumacije.

Goveđa džigerica je laka za pripremu – pečenje, prženje sa lukom, kuvanje ili priprema namaza. Takođe postoje i kapsule sa koncentrovanom jetrom za one koji nisu ljubitelji iznutrica, ali ih treba koristiti uz lekarski savet.

Izvor:
Dnevnik
Piše:
Pošaljite komentar