Sačuvane vesti Pretraga Navigacija
Podešavanja sajta
Odaberi pismo
Odaberi grad
  • Novi Sad
  • Bačka Palanka
  • Bačka Topola
  • Bečej
  • Beograd
  • Inđija
  • Kragujevac
  • Leskovac
  • Niš
  • Pančevo
  • Ruma
  • Sombor
  • Stara Pazova
  • Subotica
  • Vršac
  • Zrenjanin

DANAS JE USEKOVANJE, ovakve POSNE MEKIKE će mirisom i ukusom ulepšati praznični dan, SAVRŠENE su uz med ili džem

11.09.2025. 17:42 17:50
Piše:
Izvor:
k1info.rs
da
Foto: freepik, ilustracija

Na dan Usekovanja glave Svetog Jovana Krstitelja, vernici se pridržavaju strogog posta – ne jede se ništa masno ni crveno, a trpeza je skromna.

Upravo zato, posne mekike su savršen izbor: jednostavne, ukusne i dovoljno svečane da okupe porodicu oko stola.

 

Potrebni sastojci:

500 g brašna

1 kesica suvog kvasca (7 g)

1 kašičica soli

1 kašičica šećera

300 ml mlake vode

ulje za prženje

da
Foto: freepik, ilustracija

Priprema:

U većoj posudi pomešajte brašno, kvasac, so i šećer.

Dodajte postepeno mlaku vodu i umesite glatko testo. Mesite oko 5–7 minuta dok ne postane elastično.

Pokrijte testo krpom i ostavite sat vremena da naraste.

Kada se udvostruči, premesite ga i podelite na manje loptice. Svaku razvucite rukama u obliku diska.

U tiganju zagrejte ulje i pecite mekike sa obe strane dok ne porumene.

Vadite na ubrus da upiju višak masnoće.

 

Kako poslužiti:

Tradicionalno, za ovakav postni praznik mekike se jedu jednostavno – uz med, džem od šljiva ili suvo voće. Mogu se posuti šećerom u prahu, ali i služiti uz šolju čaja ili domaćeg kompota.

 

Izvor:
k1info.rs
Piše:
Pošaljite komentar