overcast clouds
22°C
11.09.2025.
Нови Сад
eur
117.16
usd
100.1368
Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Нови Сад
  • Бачка Паланка
  • Бачка Топола
  • Бечеј
  • Београд
  • Инђија
  • Крагујевац
  • Лесковац
  • Ниш
  • Панчево
  • Рума
  • Сомбор
  • Стара Пазова
  • Суботица
  • Вршац
  • Зрењанин

ДАНАС ЈЕ УСЕКОВАЊЕ, овакве ПОСНЕ МЕКИКЕ ће мирисом и укусом улепшати празнични дан, САВРШЕНЕ су уз мед или џем

11.09.2025. 17:42 17:50
Пише:
Извор:
k1info.rs
da
Фото: freepik, ilustracija

На дан Усековања главе Светог Јована Крститеља, верници се придржавају строгог поста – не једе се ништа масно ни црвено, а трпеза је скромна.

Управо зато, посне мекике су савршен избор: једноставне, укусне и довољно свечане да окупе породицу око стола.

 

Потребни састојци:

500 г брашна

1 кесица сувог квасца (7 г)

1 кашичица соли

1 кашичица шећера

300 мл млаке воде

уље за пржење

da
Фото: freepik, ilustracija

Припрема:

У већој посуди помешајте брашно, квасац, со и шећер.

Додајте постепено млаку воду и умесите глатко тесто. Месите око 5–7 минута док не постане еластично.

Покријте тесто крпом и оставите сат времена да нарасте.

Када се удвостручи, премесите га и поделите на мање лоптице. Сваку развуците рукама у облику диска.

У тигању загрејте уље и пеците мекике са обе стране док не порумене.

Вадите на убрус да упију вишак масноће.

 

Како послужити:

Традиционално, за овакав постни празник мекике се једу једноставно – уз мед, џем од шљива или суво воће. Могу се посути шећером у праху, али и служити уз шољу чаја или домаћег компота.

 

Извор:
k1info.rs
Пише:
Пошаљите коментар