MIRIŠE NA ZIMU I DOMAĆU KUHINJU Pekarski krompir uz savršen tajni dodatak
Kada zahladi, ništa ne mami više od mirisa domaće kuhinje i toplih jela koja nas podsećaju na zimske večeri uz porodicu.
Među omiljenim klasicima svakako je pekarski krompir – hrskav spolja, mekan iznutra, savršen uz svaki obrok. A kada mu dodate umak od ajvara, dobija se kombinacija koja osvaja na prvi zalogaj i osvaja sva čula.
Ovo je recept koji će postati vaš favorit.
Sastojci
Za krompir:
- 1 kg krompira (idealno mladi ili krupni krompir)
- 4 kašike maslinovog ili suncokretovog ulja
- 2 čena belog luka, sitno seckana
- 1 kašičica dimljene paprike
- so i biber po ukusu
- svež ruzmarin ili timijan po želji.
Za umak od ajvara:
- 200 g ajvara (blagog ili ljutog po ukusu)
- 100 ml pavlake za kuvanje ili jogurta
- 1 kašika maslinovog ulja
- so i biber po ukusu
- 1 čen belog luka, sitno seckan (po želji).
Priprema
Krompir dobro operite i oljuštite, pa ga isecite na kriške ili kocke jednake veličine. U velikoj posudi pomešajte krompir sa uljem, seckanim belim lukom, dimljenom paprikom, solju, biberom i začinskim biljem.
Prebacite krompir u pleh obložen papirom za pečenje i rasporedite ga u jednom sloju.
Zagrejte rernu na 200 stepeni (gornja i donja grejanja). Pecite krompir 40-45 minuta, povremeno ga promešajte da ravnomerno porumeni i dobije hrskavu koricu. Kada je krompir mekan unutra i hrskav spolja, izvadite ga iz rerne.
U manjoj šerpi zagrejte maslinovo ulje, dodajte sitno seckan beli luk i kratko propržite. Dodajte ajvar i pavlaku, mešajte dok se ne sjedini i dobije kremastu teksturu. Posolite i pobiberite po ukusu. Ako volite blaži umak, dodajte još pavlake.
Krompir poslužite topao, prelivajući ga umakom od ajvara. Možete dodati i svež peršun ili malo ljute paprike po vrhu za dodatni šmek.