Sačuvane vesti Pretraga Navigacija
Podešavanja sajta
Odaberi pismo
Odaberi grad
  • Novi Sad
  • Bačka Palanka
  • Bačka Topola
  • Bečej
  • Beograd
  • Inđija
  • Kragujevac
  • Leskovac
  • Niš
  • Pančevo
  • Ruma
  • Sombor
  • Stara Pazova
  • Subotica
  • Vršac
  • Zrenjanin

KAKO SU NASTALE CIMET ROLNICE Priča koja počinje u Švedskoj dvadesetih godina EVO KAKO DA IH NAPRAVITE KOD KUĆE

29.09.2025. 16:55 17:14
Piše:
Izvor:
Dnevnik
цимет
Foto: freepik ilustarcija

Cimet je vekovima bio jedan od najcenjenijih začina u Evropi, stizao je preko trgovačkih puteva sa Istoka i najčešće se koristio u svečanim jelima i poslasticama.

Ipak, cimet rolnice u obliku u kom ih danas poznajemo nisu postojale do početka 20. veka.

U Švedskoj se upravo taj period smatra ključnim za nastanak čuvenih kanelbullar – švedskih cimet rolnica. Tokom Prvog svetskog rata u toj zemlji su namirnice poput šećera, putera i jaja bile strogo ograničene i teško dostupne. Tek dvadesetih godina, kada se ekonomija stabilizovala, domaćice i pekari počeli su da eksperimentišu s testom od kvasca, punjenjem od cimeta i šećera i raznim oblicima pečiva. Upravo tada su nastale prve verzije poznatih rolnica koje su brzo postale simbol švedske kulture “fika” – obavezne pauze uz kafu i nešto slatko.

Danas su cimet rolnice toliko važan deo gastronomskog identiteta Švedske da se 4. oktobar slavi kao Dan cimet rolnice.

Recept za švedske cimet rolnice (kanelbular)
Sastojci

Za testo:

250 ml mlakog mleka

50–60 g omekšanog putera

50 g šećera

1 prstohvat soli

1 kašičica mlevenog kardamoma (po želji, ali daje autentičan miris)

1 kesica suvog kvasca (oko 7 g)

oko 400 g brašna

Za fil:

50–60 g mekog putera

3–4 kašike smeđeg šećera

2–3 kašičice mlevenog cimeta

Za premaz:

1 jaje umučeno sa malo vode

krupan šećer ili šećer u zrncima (pearl sugar)

Priprema


Umute se mleko, omekšani puter, šećer i so. Doda se suvi kvasac i ostavi nekoliko minuta da se aktivira. Zatim se postepeno dodaje brašno pomešano s kardamomom i umesi mekano testo. Testo se pokrije i ostavi na toplom dok ne udvostruči zapreminu (oko sat vremena).

Pripremi se fil od putera, šećera i cimeta. Testo se razvuče u pravougaonik, premaže filom i uvije u rolat. Rolat se iseče na kolutove debljine 2–3 cm. Po želji, mogu se uvrnuti u obliku čvorića, što je čest švedski način oblikovanja.

Komadi se ređaju u pleh obložen papirom za pečenje, pokriju i ostave još 30 minuta da narastu. Premažu se umučenim jajetom, pospu šećerom i peku u zagrejanoj rerni na 200 °C oko 12–15 minuta, dok ne dobiju zlatnu boju.


Rolnice se ostave da se malo prohlade i služe uz kafu ili čaj. U originalnoj švedskoj verziji ne dodaje se slatka glazura kao u američkoj varijanti, već se zadržava umerena slatkoća i miris začina.

Kardamom nije obavezan, ali upravo on razlikuje švedske rolnice od ostalih verzija. Najbolje su dok su sveže, ali mogu da se čuvaju u zatvorenoj posudi i do dva dana, a pred posluživanje se mogu kratko zagrejati.

Izvor:
Dnevnik
Piše:
Pošaljite komentar
RASPADAJU SE U RUKAMA, A TOPE U USTIMA! Ove rebraste rolnice sa sirom će vas ODUŠEVITI

RASPADAJU SE U RUKAMA, A TOPE U USTIMA! Ove rebraste rolnice sa sirom će vas ODUŠEVITI

12.11.2023. 11:00 11:30
SLATKE POFEZNE IZ RERNE Uživajte u neodoljivom ukusu cimeta i vanile
слатко

SLATKE POFEZNE IZ RERNE Uživajte u neodoljivom ukusu cimeta i vanile

04.08.2025. 20:48 21:08
POSNI KAFE KOLAČ POSUT MRVICAMA OD CIMETA: Poslastica idealna za one koji poste, a aroma omiljenog napitka daje BOGAT UKUS RECEPT

POSNI KAFE KOLAČ POSUT MRVICAMA OD CIMETA: Poslastica idealna za one koji poste, a aroma omiljenog napitka daje BOGAT UKUS RECEPT

10.04.2024. 13:24 13:42