MEKANI KEKSIĆI SA KREM SIROM Ostaju sveži danima, a ukus je nesvakidašnji
Krem sir umacima daje kremastu strukturu, glazure čini neodoljivim, a kolače od sira neverovatno sočnim.
Ali, da li ste ga probali dodati u testo za kekse? On im daje blagu kiselost i punoću, zbog čega ostaju vlažni i sveži danima. Ovi keksi sa krem sirom, cimetom i šećerom pripremaju se u jednoj činiji, a poseban korak valjanja u cimet-šećer pretvara ih iz obične poslastice u pravu deliciju, piše The Kitchn.
Svaki keks pečenjem postaje mirisan i mekan, što ga čini savršenim dodatkom uz šoljicu kafe ili čaja za popodnevni odmor. Zahvaljujući krem siru, ovi meki keksi danima zadržavaju svežinu kao da su tek ispečeni, pa su odličan izbor ako ih želite pripremiti unapred. Evo kako da ih napravite.
Keksi sa krem sirom, cimetom i šećerom
Sastojci
Testo:
120 g maslaca
120 g krem sira
200 g šećera
prstohvat soli
1 jaje
2 kafene kašičice ekstrakta vanile
210 g glatkog brašna
½ kafene kašičice praška za pecivo
Posip:
3 kašike šećera
2 kafene kašičice cimeta
Priprema
1. Napravite kekse
U velikoj činiji mikserom penasto umutite maslac, krem sir, šećer i so dok smesa ne postane svetla i prozračna, otprilike 2 minuta.
Smanjite brzinu miksera, pa dodajte jaje i ekstrakt vanile. Na kraju dodajte brašno i prašak za pecivo i mešajte na najnižoj brzini tek toliko da se sastojci sjedine, oko 30 sekundi.
2. Ohladite smesu
Pokrijte činiju i ohladite testo u frižideru najmanje sat vremena.
3. Zagrejte rernu
Dvadesetak minuta pre pečenja zagrejte rernu na 190°C i obložite dva pleha papirom za pečenje.
4. Napravite posip
U maloj činiji pomešajte šećer i cimet za posip.
5. Formirajte kekse
Ohlađeno testo podelite na 24 jednaka dela (otprilike 1 i po kašika po keksu). Svaki deo oblikujte u kuglicu među dlanovima.
6. Uvaljajte u posip
Kuglice jednu po jednu uvaljajte u mešavinu cimeta i šećera dok se potpuno ne oblože.
7. Poređajte na pleh
Kuglice postavite na pripremljene plehove, ostavljajući oko 5 cm razmaka između svake. Pecite 6 minuta, zatim zarotirajte plehove i pecite još 5–7 minuta, ili dok keksi ne izgledaju suvo, a ivice im ne dobiju lagano zlatno-smeđu boju.
8. Ohladite
Ostavite kekse da se hlade na plehu 5 minuta, a zatim ih premestite na rešetku da se potpuno ohlade.