LAGAN, BRZ I VIZUELNO EFEKTAN Krem u limunovoj kori sa mrvicama keksa prosto morate probati
Osvežavajuć, lagan i neodoljivo dekorativan – ovaj desert u kori limuna prava je letnja poslastica.
Tražite lagan, ukusan i vizuelno efektan desert? Ovaj krem od limuna i limete, poslužen u izdubljenim limunovim korama i posut hrskavim keksom, pravi je izbor za sve koji vole osvežavajuće note citrusa. Osim što je prelep na tanjiru, priprema se bez pečenja, brzo i jednostavno.
Sastojci:
- 3 veća limuna (neprskana, dobro oprana)
- 1 limeta
- 200 ml zaslađenog kondenzovanog mleka (ili zaslađene pavlake za kuvanje)
- 150 ml slatke pavlake
- rendana korica 1 limuna i 1 limete
- 1 kašika sveže ceđenog soka limuna
- 1 kašika soka limete
- 1 kašičica vanilin šećera
- 4-5 komada keksa (digestiv, ptiber ili integralni).
Saveti i varijacije
Umesto limete, možete koristiti narandžu ako želite blažu citrusnu notu. Keks možete zameniti pečenim orasima, bademima ili kokosovim brašnom. Za još kremastiju strukturu, dodajte malo maskarpone sira.
Priprema
Limunove operite, prepolovite po dužini i pažljivo ih izdubite kašičicom. Pazite da ne oštetite koru jer će služiti kao posuda. Izdubljenu pulpu procedite da dobijete čist sok, pa izmerite jednu kašiku za krem. Limete presecite i iscedite kašiku soka, a koricu narendajte. U većoj posudi pomešajte kondenzovano mleko, slatku pavlaku, rendane korice, vanilin šećer i obe vrste soka. Mutite ručno ili mikserom dok se smesa ne zgusne i postane glatka i svilenkasta.
U svaku izdubljenu polovinu limuna sipajte krem do vrha. Poravnajte površinu spatulom ili kašičicom. Keks izmrvite rukom ili oklagijom, pa pospite po vrhu fila. Po želji, možete dodati i malo narendane kore limuna za dodatni vizuelni efekat.
Desert ostavite u frižideru najmanje dva sata, kako bi se fil lepo stegao. Poslužite hladno, direktno iz limunove kore.