Recept koji pleni glamurom UŽIVAJTE U PASTI ALA ELIZABET TEJLOR
Kada tražimo novi recept za pastu, obično se oslanjamo na italijanske kulinarske ikone.
Ipak, ovaj recept je proslavila druga vrsta ikone, ona iz zlatnog doba Holivuda – Elizabet Tejlor.
Njen život bio je ispunjen glamurom, i čak i njeni najjednostavniji obroci imali su taj prepoznatljivi šmek. Elizabet Tejlor nije volela da kuva, ali je i te kako uživala u ukusnim jelima.
Recept se i dalje služi u poznatim restoranima, a specijalnost je u tome što zahteva tri vrste paradajza, od kojih se svaki priprema na poseban način. Za razliku od većine sosova za pastu, koji se pripremaju uglavnom na šporetu, velika čar ovog recepta događa se u rerni.
Sastojci:
250 g paradajza, presečenih po dužini na pola
3–4 grančice svežeg timijana, sitno iseckanog
½ kašičice svetlog smeđeg šećera
¼ kašičice rendane kore limuna
½ kašičice morske soli
400 g paradajz pelata
500 g špageta
200 g svežih čeri paradajza
50 ml maslinovog ulja
2 čena belog luka, zdrobljena i iseckana
nekoliko listova svežeg bosiljka, grubo iskidanih
prstohvat suvog origana
Priprema:
1. Zagrejte rernu na 80°C. Paradajz stavite u veliki pleh presečenom stranom naviše i pospite sitno iseckanim timijanom, smeđim šećerom, korom limuna i morskom solu. Pecite u rerni 3 sata dok ne omekša i karamelizuje se spolja.
2. Ocedite paradajz, a sok sačuvajte u posebnoj posudi. Paradajz isecite na tanke trake.
3. Skuvajte špagete u slanoj vodi prema uputstvu sa pakovanja, dok ne budu al-dente.
4. Dok se pasta kuva, propržite čeri paradajz u velikom tiganju sa maslinovim uljem i belim lukom dok ne omekša.
5. Dodajte iseckani San Marcano paradajz zajedno sa njegovim sokom u tiganj i kuvajte na srednje jakoj vatri 5 minuta dok se sos malo ne redukuje. Po potrebi dodajte so, biber ili prstohvat šećera.
6. Kada su špagete al-dente, dodajte ih u tiganj sa sosom, zajedno sa malo vode od kuvanja paste i dobro promešajte da svaka nit špageta bude obložena. Zatim dodajte karamelizovani paradajz, bosiljak i origano.
7. Sve lagano promešajte i servirajte na tanjir, u vis naslagano, za glamurozan efekat.