Sačuvane vesti Pretraga Navigacija
Podešavanja sajta
Odaberi pismo
Odaberi grad
  • Novi Sad
  • Bačka Palanka
  • Bačka Topola
  • Bečej
  • Beograd
  • Inđija
  • Kragujevac
  • Leskovac
  • Niš
  • Pančevo
  • Ruma
  • Sombor
  • Stara Pazova
  • Subotica
  • Vršac
  • Zrenjanin

Recept koji pleni glamurom UŽIVAJTE U PASTI ALA ELIZABET TEJLOR

01.10.2025. 20:41 21:06
Piše:
Izvor:
Glossy.espreso
паста
Foto: Ilustracija pixabay

Kada tražimo novi recept za pastu, obično se oslanjamo na italijanske kulinarske ikone.

Ipak, ovaj recept je proslavila druga vrsta ikone, ona iz zlatnog doba Holivuda – Elizabet Tejlor.

Njen život bio je ispunjen glamurom, i čak i njeni najjednostavniji obroci imali su taj prepoznatljivi šmek. Elizabet Tejlor nije volela da kuva, ali je i te kako uživala u ukusnim jelima.

Recept se i dalje služi u poznatim restoranima, a specijalnost je u tome što zahteva tri vrste paradajza, od kojih se svaki priprema na poseban način. Za razliku od većine sosova za pastu, koji se pripremaju uglavnom na šporetu, velika čar ovog recepta događa se u rerni.

Sastojci:

250 g paradajza, presečenih po dužini na pola

3–4 grančice svežeg timijana, sitno iseckanog

½ kašičice svetlog smeđeg šećera

¼ kašičice rendane kore limuna

½ kašičice morske soli

400 g paradajz pelata

500 g špageta

200 g svežih čeri paradajza

50 ml maslinovog ulja

2 čena belog luka, zdrobljena i iseckana

nekoliko listova svežeg bosiljka, grubo iskidanih

prstohvat suvog origana

Priprema:

1. Zagrejte rernu na 80°C. Paradajz stavite u veliki pleh presečenom stranom naviše i pospite sitno iseckanim timija­nom, smeđim šećerom, korom limuna i morskom solu. Pecite u rerni 3 sata dok ne omekša i karamelizuje se spolja.

2. Ocedite paradajz, a sok sačuvajte u posebnoj posudi. Paradajz isecite na tanke trake.

3. Skuvajte špagete u slanoj vodi prema uputstvu sa pakovanja, dok ne budu al-dente.

4. Dok se pasta kuva, propržite čeri paradajz u velikom tiganju sa maslinovim uljem i belim lukom dok ne omekša.

5. Dodajte iseckani San Marcano paradajz zajedno sa njegovim sokom u tiganj i kuvajte na srednje jakoj vatri 5 minuta dok se sos malo ne redukuje. Po potrebi dodajte so, biber ili prstohvat šećera.

6. Kada su špagete al-dente, dodajte ih u tiganj sa sosom, zajedno sa malo vode od kuvanja paste i dobro promešajte da svaka nit špageta bude obložena. Zatim dodajte karamelizovani paradajz, bosiljak i origano.

7. Sve lagano promešajte i servirajte na tanjir, u vis naslagano, za glamurozan efekat.

Izvor:
Glossy.espreso
Piše:
Pošaljite komentar
DA NE VERUJETE! Jedete TESTENINU svaki dan i SKIDATE KILE Pasta dijeta od 5 dana je HIT dijeta ovog proleća
храна

DA NE VERUJETE! Jedete TESTENINU svaki dan i SKIDATE KILE Pasta dijeta od 5 dana je HIT dijeta ovog proleća

02.06.2025. 18:32 18:39
SAVRŠEN ZALOGAJ JAČA HROMON SREĆE! Pasta sa tikvicama, limunom i bosiljkom koja osvaja
s

SAVRŠEN ZALOGAJ JAČA HROMON SREĆE! Pasta sa tikvicama, limunom i bosiljkom koja osvaja

04.05.2025. 10:26 11:32