few clouds
9°C
01.10.2025.
Нови Сад
eur
117.1697
usd
99.6426
Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Нови Сад
  • Бачка Паланка
  • Бачка Топола
  • Бечеј
  • Београд
  • Инђија
  • Крагујевац
  • Лесковац
  • Ниш
  • Панчево
  • Рума
  • Сомбор
  • Стара Пазова
  • Суботица
  • Вршац
  • Зрењанин

Рецепт који плени гламуром УЖИВАЈТЕ У ПАСТИ АЛА ЕЛИЗАБЕТ ТЕЈЛОР

01.10.2025. 20:41 21:06
Пише:
Извор:
Glossy.espreso
паста
Фото: Ilustracija pixabay

Када тражимо нови рецепт за пасту, обично се ослањамо на италијанске кулинарске иконе.

Ипак, овај рецепт је прославила друга врста иконе, она из златног доба Холивуда – Елизабет Тејлор.

Њен живот био је испуњен гламуром, и чак и њени најједноставнији оброци имали су тај препознатљиви шмек. Елизабет Тејлор није волела да кува, али је и те како уживала у укусним јелима.

Рецепт се и даље служи у познатим ресторанима, а специјалност је у томе што захтева три врсте парадајза, од којих се сваки припрема на посебан начин. За разлику од већине сосова за пасту, који се припремају углавном на шпорету, велика чар овог рецепта догађа се у рерни.

Састојци:

250 г парадајза, пресечених по дужини на пола

3–4 гранчице свежег тимијана, ситно исецканог

½ кашичице светлог смеђег шећера

¼ кашичице рендане коре лимуна

½ кашичице морске соли

400 г парадајз пелата

500 г шпагета

200 г свежих чери парадајза

50 мл маслиновог уља

2 чена белог лука, здробљена и исецкана

неколико листова свежег босиљка, грубо искиданих

прстохват сувог оригана

Припрема:

1. Загрејте рерну на 80°C. Парадајз ставите у велики плех пресеченом страном навише и поспите ситно исецканим тимија­ном, смеђим шећером, кором лимуна и морском солу. Пеците у рерни 3 сата док не омекша и карамелизује се споља.

2. Оцедите парадајз, а сок сачувајте у посебној посуди. Парадајз исеците на танке траке.

3. Скувајте шпагете у сланој води према упутству са паковања, док не буду ал-денте.

4. Док се паста кува, пропржите чери парадајз у великом тигању са маслиновим уљем и белим луком док не омекша.

5. Додајте исецкани Сан Марцано парадајз заједно са његовим соком у тигањ и кувајте на средње јакој ватри 5 минута док се сос мало не редукује. По потреби додајте со, бибер или прстохват шећера.

6. Када су шпагете ал-денте, додајте их у тигањ са сосом, заједно са мало воде од кувања пасте и добро промешајте да свака нит шпагета буде обложена. Затим додајте карамелизовани парадајз, босиљак и оригано.

7. Све лагано промешајте и сервирајте на тањир, у вис наслагано, за гламурозан ефекат.

Извор:
Glossy.espreso
Пише:
Пошаљите коментар
ДА НЕ ВЕРУЈЕТЕ! Једете ТЕСТЕНИНУ сваки дан и СКИДАТЕ КИЛЕ Паста дијета од 5 дана је ХИТ дијета овог пролећа
храна

ДА НЕ ВЕРУЈЕТЕ! Једете ТЕСТЕНИНУ сваки дан и СКИДАТЕ КИЛЕ Паста дијета од 5 дана је ХИТ дијета овог пролећа

02.06.2025. 18:32 18:39
САВРШЕН ЗАЛОГАЈ ЈАЧА ХРОМОН СРЕЋЕ! Паста са тиквицама, лимуном и босиљком која осваја
s

САВРШЕН ЗАЛОГАЈ ЈАЧА ХРОМОН СРЕЋЕ! Паста са тиквицама, лимуном и босиљком која осваја

04.05.2025. 10:26 11:32