Nije mocarela, a ni feta! OVO JE NAJZDRAVIJI SIR KOJI MOŽETE JESTI Satima će vas držati sitim, poboljšava varenje i jača kosti
Bogat je izvor proteina, pružajući 11 grama proteina po 100 grama. Sadrži relativno malo kalorija, sa samo 80 kalorija po porciji.
Sir često nije prvi na listi zdravih namirnica jer ga njegova reputacija da je bogat mastima i solju često svrstava u hranu koja treba da se konzumira s vremena na vreme. Ipak, postoje sirevi koji iznenađuju svojom hranljivošću i mogu da postanu vredan deo svakodnevnog jelovnika. Jedan od takvih sireva, prema rečima dijetetičara je sveži sir.
Naime, pet dijetetičara pitalo je američku zdravstvenu platformu „Health“ koji sir smatraju najzdravijim. Njihova presuda je bila iznenađujuće jednoglasna: sveži sir bio je ubedljivi pobednik.
Ovaj svež, zrnasti sir se razlikuje od drugih sireva po tome što ne stari, već se jede odmah nakon pripreme. Zbog toga ostaje lagan, mekan i pun hranljivih materija.
Pun proteina
Pola šolje, što je oko 100 grama svežeg sira sadrži oko 11 grama proteina, isto kao dva jajeta. Zbog toga je odličan izbor za one koji žele da započnu dan nečim zasitnim i energičnim.
- Sveži sir je opcija sa visokim sadržajem proteina koja će vas dugo držati sitim. To znači da je manja verovatnoća da ćete jesti grickalice između obroka - kaže dijetetičarka Britani Braun.
Lagan, hranljiv i svestran
Svež sir nije samo hranljiv već je i relativno lagan. Ova sorta sa niskim sadržajem masti sadrži u proseku samo 80 kalorija po porciji i ima manje masti od većine drugih sireva.
Pored toga, sveži sir je dostupan u varijantama sa niskim sadržajem masti i sa niskim sadržajem natrijuma, što ga čini pametnim izborom za one koji paze na zdravlje svog srca ili težinu.
- Sveži sir pruža mnogo hranljivih materija za relativno malo kalorija. Samo mala porcija mnogo pomaže u poboljšanju nivoa energije i osećaja sitosti - kaže dijetetičarka Kejtlin Hipli.
Neke vrste svežeg sira takođe sadrže žive bakterije mlečne kiseline, baš kao i jogurt. One podržavaju zdravu crevnu floru i varenje.
Bogat važnim hranljivim materijama
Pored proteina, sveži sir sadrži nekoliko vitamina i minerala neophodnih za zdravo telo, uključujući:
• Fosfor - podržava jake kosti i zube
• Vitamin B12 - važan za energiju i nervni sistem
• Selen - deluje kao antioksidans
• Kalcijum - doprinosi jakim kostima
• Riboflavin (vitamin B2) - podržava metabolizam
Zdravstvene prednosti svežeg sira
Sveži sir ima brojne prednosti za zdravlje. Njegov visok sadržaj proteina, minerala i probiotika može da podrži crevnu floru, mišićnu masu, gubitak težine i jačanje kostiju.
• Poboljšava zdravlje creva - Neki sveži sirevi su obogaćeni probiotikom, živim mikroorganizmima koji poboljšavaju ravnotežu bakterija u telu. Konzumiranje namirnica koje sadrže probiotike može da pomogne u prevenciji ili lečenju određenih gastrointestinalnih problema.
• Podržava gubitak težine - Sveži sir je bogat proteinima, makronutrijentom koji povećava osećaj sitosti. Dokazi sugerišu da konzumiranje više proteina od preporučenog dnevnog unosa može da smanji telesnu težinu i smanji masnu masu.
• Poboljšava telesnu kompoziciju - Visok sadržaj proteina u svežem siru pomaže u povećanju mišićne mase kod osoba koje se bave vežbama otpora. Ova kombinacija podstiče rast mišića i može da doprinese gubitku težine.
• Jača kosti - Istraživanja pokazuju da mlečni proizvodi koji sadrže kalcijum i fosfor (poput svežeg sira) mogu pozitivno da utiču na rast i održavanje kostiju, povećavajući njihovu čvrstoću.
Ovo je najbolji način da se jede sveži sir
Sveži sir je iznenađujuće svestran. Može da se koristi za doručak, ručak, kao užina ili čak u toplim jelima. Evo nekoliko ukusnih ideja:
• Sa svežim voćem i malo meda
• Na tostu sa paradajzom i bosiljkom
• U testu za lazanje ili palačinke
• Kroz omlet od jaja
• U činiji sa povrćem i žitaricama
• Kao osnova za salsu