Sačuvane vesti Pretraga Navigacija
Podešavanja sajta
Odaberi pismo
Odaberi grad
  • Novi Sad
  • Bačka Palanka
  • Bačka Topola
  • Bečej
  • Beograd
  • Inđija
  • Kragujevac
  • Leskovac
  • Niš
  • Pančevo
  • Ruma
  • Sombor
  • Stara Pazova
  • Subotica
  • Vršac
  • Zrenjanin

PROBAJTE SIR OD DUNJA KOJI JE ZALUDEO SUBOTICU Manifestacija Udruženja starih zanata Palić puna domaćih ukusa

11.10.2025. 14:05 14:56
Piše:
Izvor:
Dnevnik/ S. Iršević
домаће
Foto: S. Iršević

Na platou kod Plave fontane u Subotici, posetioci su ovih dana mogli da probaju domaće specijalitete, kupe cveće za uređenje vrta ili bašte, kao i da se upoznaju sa starim zanatima.

Među izlagačima se posebno izdvojila Nataša Gažo, koja na svom štandu nudi proizvode pravljene na po tradicionalnim receptima bez dodatka šećera.

„Najveće interesovanje trenutno vlada za sirom od dunja. To je nešto novo u našoj ponudi i kupci su oduševljeni. Od zimnice najviše traže ajvar koji pravimo od čistih pečenih paprika, zatim pinđur i domaće jabukovo sirćekoje pravimo bez dodatog šećera i vode. Sve sokove i sirupe pravimo sami, kao što se radilo nekada“, kaže Gažo.

Manifestaciju organizuje Udruženje starih zanata Palić. Ove godine okupila je četrdesetak izlagača iz različitih delova Srbije, od juga do severa zemlje. Posetioci mogu da kupe rukotvorine, meleme, čajeve i ulja, ali i da vide uživo kako izgledaju zanati koji su vekovima oblikovali svakodnevni život.

 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Dnevnik (@dnevnik.rs)

 

Poseban deo ponude pripao je manastiru Oreškovica iz Homoljskih planina kod Petrovca na Mlavi. Njihovi proizvodi se prave od bilja koje beru u planinama i pripremaju po starim receptima. 

Organizator događaja Dragan Zvekić ističe da je cilj da se mlađima približe tradicionalna zanimanja i znanja koja polako nestaju. 

Izložba i sajam trebalo je da traju do 12. oktobra, ali kako nam je Nataša reklanjen štandkao i ostalibiće tamo još nekoliko dana. Posetioci tako imaju još nekoliko dana da prošetaju među štandovima, probaju domaće proizvode i upoznaju zanatlije iz različitih krajeva Srbije.

Izvor:
Dnevnik/ S. Iršević
Piše:
Pošaljite komentar