Sačuvane vesti Pretraga Navigacija
Podešavanja sajta
Odaberi pismo
Odaberi grad
  • Novi Sad
  • Bačka Palanka
  • Bačka Topola
  • Bečej
  • Beograd
  • Inđija
  • Kragujevac
  • Leskovac
  • Niš
  • Pančevo
  • Ruma
  • Sombor
  • Stara Pazova
  • Subotica
  • Vršac
  • Zrenjanin

STARI DOBRI SALČIĆI Tope se u ustima i mirišu na praznike TRIK S RAKIJOM UVEK PALI!

15.10.2025. 18:14 18:33
Piše:
Izvor:
Ona
salčići
Foto: Pexels

Nema ništa bolje od mirisa dobro poznatih kolačića – salčića. Oni nas vraćaju u detinjstvo koji se šire kućom i mame osmeh na lice.

Ova jednostavna i ukusna poslastica savršen je izbor za svaku priliku, bilo da želite da iznenadite goste ili uživate u nečem slatkom uz omiljeni napitak. Recept za salčiće ne zahteva mnogo vremena, a rezultat je hrskava i sočna poslastica.

салчићи
Foto: Printscreen Youtube/ Domaći recepti

Sastojci za salčiće:

  • 1 kg brašna
  • 300 ml vode
  • 4 žumanca
  • 250 ml mleka
  • 2 kašike šećera
  • 1 kocka svežeg kvasca
  • pola kašičice soli
  • 100 ml ulja
  • čašica rakije
  • 500 g sala
  • krem ili marmelada.

Priprema salčića

Uzmite jednu šerpicu i u nju zgrejte 100 ml mleka. Kad se ugreje, dodajte jednu kašičicu kristal šećera, supenu kašiku brašna i izmrvljen kvasac, pa sve razmitute i ostavite 15 minuta da se kvasac aktivira.

Ostavite tri supene kašike brašna sa strane, biće vam potrebno da ga sjedinite sa salom kojim ćete premazivati testo.

U veleću činiju sipajte ostatak brašna, dodajte vodu, preostalo mleko, aktivirani kvasac, žumanca, ostatak kristal šećera, ulje, rakiju i so, pa umesite testo i ostavite ga na toplom da se udvostruči.

Salo obavezno sameljite na mašini za meso, dodajte mu tri kašike brašna, pa sve sjedinite.

Testo prebacite na radnu površinu i istanjite ga oklagijom na debljinu. Premažite ga trećinom sala, pa ga preklopite na tri jednaka dela. Dobijenu traku preklopite još tri puta, na tri jednaka dela, pa ostavite testo da odstoji pola sata.

Isti postupak ponovite još dva puta – rastanjite testo oklagijom, premažite ga salom, preklopite, pa ostavite da „odmara”.

Naredni put, četvrti, rastanjite testo oklagijom na debljinu od jednog centimetra, isecite ga na pravougaonike, namažite kremom ili marmeladom, pa zatvorite ivice testa.

U zagrejanoj rerni na 200 stepeni, pecite ih dok ne porumene. Salčići su spremni za konzumaciju.

Prijatno!

Izvor:
Ona
Piše:
Pošaljite komentar
ŽENE IZ BELOG BLATA ČUVAJU TRADICIJU SVOG KRAJA Majstorice za štrudle, salčiće, pite, torte; BRENDIRALE SU ČUVENU CIPOVKU, njihova kuhinja je višenacionalna
жене

ŽENE IZ BELOG BLATA ČUVAJU TRADICIJU SVOG KRAJA Majstorice za štrudle, salčiće, pite, torte; BRENDIRALE SU ČUVENU CIPOVKU, njihova kuhinja je višenacionalna

14.03.2025. 10:47 09:58
BANATSKE KIFLICE, VIŠE OD RECEPTA Svi mirisi detinjstva u jednom zalogaju OSTAJU MEKANE DANIMA, A TAJNA JE U "GREDICI"
КИФЛА

BANATSKE KIFLICE, VIŠE OD RECEPTA Svi mirisi detinjstva u jednom zalogaju OSTAJU MEKANE DANIMA, A TAJNA JE U "GREDICI"

31.07.2025. 19:58 20:08
LISNATA SUKANA POGAČA SA ZLATARA: Svako ko je proba, ne može da prestane jesti

LISNATA SUKANA POGAČA SA ZLATARA: Svako ko je proba, ne može da prestane jesti

19.01.2024. 15:25 15:38