Sačuvane vesti Pretraga Navigacija
Podešavanja sajta
Odaberi pismo
Odaberi grad
  • Novi Sad
  • Bačka Palanka
  • Bačka Topola
  • Bečej
  • Beograd
  • Inđija
  • Kragujevac
  • Leskovac
  • Niš
  • Pančevo
  • Ruma
  • Sombor
  • Stara Pazova
  • Subotica
  • Vršac
  • Zrenjanin

BANATSKE KIFLICE, VIŠE OD RECEPTA Svi mirisi detinjstva u jednom zalogaju OSTAJU MEKANE DANIMA, A TAJNA JE U "GREDICI"

31.07.2025. 19:58 20:08
Piše:
Izvor:
ŽenaBlic.rs
КИФЛА
Foto: Ilustracija pexels/AI

Ne postoji osoba koja će odbiti da proba domaće kiflice – prazne, slane ili slatke, svejedno.

Pecivo koje su naše bake mesile s puno ljubavi i pažnje postalo je zaštitni znak srpske kuhinje i rado je viđeno na trpezi bilo tokom radne nedelje, bilo za vikend ili za svečana okupljanja – rođendane, slave, svadbe i krštenja.

Domaće kiflice su pecivo za sve prilike. Meke, izdašne i zlatne, mame i izgledom i mirisom. Bake u Banatu govorile su da će uspeti svaki put ako ih mesite toliko dugo da vam se oznoje "gredice", odnosno da se dobro umorite i da vas malčice pecne kičma. I baš tad – kad se oznoje "gredice", trenutak je da ostavite testo da se "odmori", a vi da napravite pauzu uz kaficu.

Koliko je vremena potrebno da skuvate i natenane popijete kafu, toliko je vremena testu za kiflice potrebno da naraste. Donosimo recept za banatske univerzalne kiflice koje dugo ostaju sveže, a možete ih praviti u tri verzije – prazne, slatke ili slane – kakve najviše volite.

Banatske kiflice

Sastojci:

1 kg belog brašna tip 400

500 ml mleka

200 ml ulja

2 supene kašike soli

3 supene kašike šećera

30 g kvasca (2/3 kockice)

1 jaje za premazivanje kiflica

susam, kim (opciono)

Priprema:

U vanglu sipajte so, šećer, razdrobljen kvasac i blago zagrejano mleko. Dodajte ulje i brašno i počnite da mesite testo. Da bi kiflice dobro narasle, potrebno je da testo mesite što duže kako bi se sastojci dobro povezali i kako bi kvasac i gluten iz brašna počeli da "rade".

Kad se umorite od mešenja (posle otrpilike dvadesetak minuta), prekrijte vanglu sa testom većom pamučnom krpom i ostavite da odstoji oko pola sata.

Posle pola sata premesite testo – ovoga puta taj proces ne mora da traje duže od desetak minuta. Opet prekrijte vanglu pamučnom krpom i ostavite da se testo "odmori" još desetak minuta.

Potom prebacite testo na pobrašnjenu radnu površinu, izdelite ga na jufkice, razvucite ih oklagijom, pa isecite trouglove koje ćete uviti u kiflice.

Ovako umešeno testo garantuje da će kiflice biti preukusne i bez nadeva, ali ih, naravno, možete filovati slatkim ili slanim punjenjm. Možete ih obogatiti džemom, kremom, kombinacijom iseckane šunke i izmrvljenog sira, štapićima kačkavalja...

Umotajte kiflice, poređajte ih na podmazan pleh, premažite umućenim jajetom, po želji pospite one u slanoj verziji susamom i/ili kimom, pa pecite u rerni koju ste prethodno zagrejali na 200 stepeni. Posle dvadesetak minuta izvadite kiflice iz rerne i uživajte u njihovom savršenom ukusu.

Ovako umešene kiflice mogu da stoje nekoliko dana i da ostanu sveže. Kad ih ispečete i prebacite u činiju, obavezno činiju obmotajte providnom folijom ili jednostavno stavite najobičiniju kesu preko – tako će kiflice zadržati svežinu i mekoću.

Izvor:
ŽenaBlic.rs
Piše:
Pošaljite komentar
Sočne, mekane i posle nekoliko dana! KIFLICE KAO IZ PEKARE, jedan sastojak menja sve, a pekari ga godinama drže u tajnosti
ne

Sočne, mekane i posle nekoliko dana! KIFLICE KAO IZ PEKARE, jedan sastojak menja sve, a pekari ga godinama drže u tajnosti

20.06.2025. 18:46 18:56