BANATSKE KIFLICE, VIŠE OD RECEPTA Svi mirisi detinjstva u jednom zalogaju OSTAJU MEKANE DANIMA, A TAJNA JE U "GREDICI"
Ne postoji osoba koja će odbiti da proba domaće kiflice – prazne, slane ili slatke, svejedno.
Pecivo koje su naše bake mesile s puno ljubavi i pažnje postalo je zaštitni znak srpske kuhinje i rado je viđeno na trpezi bilo tokom radne nedelje, bilo za vikend ili za svečana okupljanja – rođendane, slave, svadbe i krštenja.
Domaće kiflice su pecivo za sve prilike. Meke, izdašne i zlatne, mame i izgledom i mirisom. Bake u Banatu govorile su da će uspeti svaki put ako ih mesite toliko dugo da vam se oznoje "gredice", odnosno da se dobro umorite i da vas malčice pecne kičma. I baš tad – kad se oznoje "gredice", trenutak je da ostavite testo da se "odmori", a vi da napravite pauzu uz kaficu.
Koliko je vremena potrebno da skuvate i natenane popijete kafu, toliko je vremena testu za kiflice potrebno da naraste. Donosimo recept za banatske univerzalne kiflice koje dugo ostaju sveže, a možete ih praviti u tri verzije – prazne, slatke ili slane – kakve najviše volite.
Banatske kiflice
Sastojci:
1 kg belog brašna tip 400
500 ml mleka
200 ml ulja
2 supene kašike soli
3 supene kašike šećera
30 g kvasca (2/3 kockice)
1 jaje za premazivanje kiflica
susam, kim (opciono)
Priprema:
U vanglu sipajte so, šećer, razdrobljen kvasac i blago zagrejano mleko. Dodajte ulje i brašno i počnite da mesite testo. Da bi kiflice dobro narasle, potrebno je da testo mesite što duže kako bi se sastojci dobro povezali i kako bi kvasac i gluten iz brašna počeli da "rade".
Kad se umorite od mešenja (posle otrpilike dvadesetak minuta), prekrijte vanglu sa testom većom pamučnom krpom i ostavite da odstoji oko pola sata.
Posle pola sata premesite testo – ovoga puta taj proces ne mora da traje duže od desetak minuta. Opet prekrijte vanglu pamučnom krpom i ostavite da se testo "odmori" još desetak minuta.
Potom prebacite testo na pobrašnjenu radnu površinu, izdelite ga na jufkice, razvucite ih oklagijom, pa isecite trouglove koje ćete uviti u kiflice.
Ovako umešeno testo garantuje da će kiflice biti preukusne i bez nadeva, ali ih, naravno, možete filovati slatkim ili slanim punjenjm. Možete ih obogatiti džemom, kremom, kombinacijom iseckane šunke i izmrvljenog sira, štapićima kačkavalja...
Umotajte kiflice, poređajte ih na podmazan pleh, premažite umućenim jajetom, po želji pospite one u slanoj verziji susamom i/ili kimom, pa pecite u rerni koju ste prethodno zagrejali na 200 stepeni. Posle dvadesetak minuta izvadite kiflice iz rerne i uživajte u njihovom savršenom ukusu.
Ovako umešene kiflice mogu da stoje nekoliko dana i da ostanu sveže. Kad ih ispečete i prebacite u činiju, obavezno činiju obmotajte providnom folijom ili jednostavno stavite najobičiniju kesu preko – tako će kiflice zadržati svežinu i mekoću.