Sačuvane vesti Pretraga Navigacija
Podešavanja sajta
Odaberi pismo
Odaberi grad
  • Novi Sad
  • Bačka Palanka
  • Bačka Topola
  • Bečej
  • Beograd
  • Inđija
  • Kragujevac
  • Leskovac
  • Niš
  • Pančevo
  • Ruma
  • Sombor
  • Stara Pazova
  • Subotica
  • Vršac
  • Zrenjanin

Sočne, mekane i posle nekoliko dana! KIFLICE KAO IZ PEKARE, jedan sastojak menja sve, a pekari ga godinama drže u tajnosti

20.06.2025. 18:46 18:56
Piše:
Izvor:
Krstarica/Dnevnik
ne
Foto: freepik, ilustracija

Da bi testo ostalo mekano i sveže nekoliko dana, pekari često dodaju kukuruzni skrob (gustin) i običan griz u brašno. Ovi sastojci pomažu da testo bude lakše, prozračnije i mekše, sprečavajući da se stvrdne brzo nakon pečenja.

Na kilogram brašna dodaje se puna kašika kukuruznog skroba i ravna kašičica griza. Kukuruzni skrob olakšava testo, dok griz apsorbuje višak vlage, čineći da testo ostane sočno duže vremena, odnosno bar 5 dana.

Evo jednog recepta za kiflice punjene kremom:

Sastojci:

           1 kg brašna

           2 žumanca

           250 ml mleka

           250 ml vode

           200 ml ulja

           200 g krema po želji

           1 kocka kvasca

           3 kašike šećera

           1 kašičica soli

           1 prašak za pecivo

           2-3 kapi limunovog soka

           Šećer u prahu za posipanje

Za premaz:

           1 žumance

           1 kašika mleka

Priprema:

Ugrejte mleko i vodu, dodajte kocku kvasca i tri kašike šećera. Ostavite 10 minuta da nadođe. Dodajte ulje, žumanca, nekoliko kapi limuna i so. Izmešajte, pa postepeno dodajte brašno pomešano s praškom za pecivo. Mesite dok ne dobijete kompaktno testo. Ostaviti na toplom da naraste, oko jedan sat. Zatim ga podelite na 20 loptica veličine mandarine. Svaku lopticu rastanjite oklagijom u valjkasti oblik. Jednu polovinu rasecite uzdužno tri puta u razmaku od 1 cm. Na drugi deo staviti kašičicu krema i uvijte kiflicu. Ređajte ih u pleh obložen pek papirom. Kad sve napravite pokrijte ih krpom i ostavite pola sata da narastu. Za premaz umutite žumance i pomešajte s mlekom. Premažite kiflice. Pecite u zagrejanoj rerni na 180 stepeni oko 15 minuta, tj. dok porumene. Gotove pospite šećerom u prahu.

Izvor:
Krstarica/Dnevnik
Piše:
Pošaljite komentar