clear sky
27°C
20.06.2025.
Нови Сад
eur
117.2112
usd
101.6752
Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Нови Сад
  • Бачка Паланка
  • Бачка Топола
  • Бечеј
  • Београд
  • Инђија
  • Крагујевац
  • Лесковац
  • Ниш
  • Панчево
  • Рума
  • Сомбор
  • Стара Пазова
  • Суботица
  • Вршац
  • Зрењанин

Сочне, мекане и после неколико дана! КИФЛИЦЕ КАО ИЗ ПЕКАРЕ, један састојак мења све, а пекари га годинама држе у тајности

20.06.2025. 18:46 18:56
Пише:
Извор:
Крстарица/Дневник
ne
Фото: freepik, ilustracija

Да би тесто остало мекано и свеже неколико дана, пекари често додају кукурузни скроб (густин) и обичан гриз у брашно. Ови састојци помажу да тесто буде лакше, прозрачније и мекше, спречавајући да се стврдне брзо након печења.

На килограм брашна додаје се пуна кашика кукурузног скроба и равна кашичица гриза. Кукурузни скроб олакшава тесто, док гриз апсорбује вишак влаге, чинећи да тесто остане сочно дуже времена, односно бар 5 дана.

Ево једног рецепта за кифлице пуњене кремом:

Састојци:

           1 кг брашна

           2 жуманца

           250 мл млека

           250 мл воде

           200 мл уља

           200 г крема по жељи

           1 коцка квасца

           3 кашике шећера

           1 кашичица соли

           1 прашак за пециво

           2-3 капи лимуновог сока

           Шећер у праху за посипање

За премаз:

           1 жуманце

           1 кашика млека

Припрема:

Угрејте млеко и воду, додајте коцку квасца и три кашике шећера. Оставите 10 минута да надође. Додајте уље, жуманца, неколико капи лимуна и со. Измешајте, па постепено додајте брашно помешано с прашком за пециво. Месите док не добијете компактно тесто. Оставити на топлом да нарасте, око један сат. Затим га поделите на 20 лоптица величине мандарине. Сваку лоптицу растањите оклагијом у ваљкасти облик. Једну половину расеците уздужно три пута у размаку од 1 цм. На други део ставити кашичицу крема и увијте кифлицу. Ређајте их у плех обложен пек папиром. Кад све направите покријте их крпом и оставите пола сата да нарасту. За премаз умутите жуманце и помешајте с млеком. Премажите кифлице. Пеците у загрејаној рерни на 180 степени око 15 минута, тј. док порумене. Готове поспите шећером у праху.

Извор:
Крстарица/Дневник
Пише:
Пошаљите коментар