Сочне, мекане и после неколико дана! КИФЛИЦЕ КАО ИЗ ПЕКАРЕ, један састојак мења све, а пекари га годинама држе у тајности
Да би тесто остало мекано и свеже неколико дана, пекари често додају кукурузни скроб (густин) и обичан гриз у брашно. Ови састојци помажу да тесто буде лакше, прозрачније и мекше, спречавајући да се стврдне брзо након печења.
На килограм брашна додаје се пуна кашика кукурузног скроба и равна кашичица гриза. Кукурузни скроб олакшава тесто, док гриз апсорбује вишак влаге, чинећи да тесто остане сочно дуже времена, односно бар 5 дана.
Ево једног рецепта за кифлице пуњене кремом:
Састојци:
• 1 кг брашна
• 2 жуманца
• 250 мл млека
• 250 мл воде
• 200 мл уља
• 200 г крема по жељи
• 1 коцка квасца
• 3 кашике шећера
• 1 кашичица соли
• 1 прашак за пециво
• 2-3 капи лимуновог сока
• Шећер у праху за посипање
За премаз:
• 1 жуманце
• 1 кашика млека
Припрема:
Угрејте млеко и воду, додајте коцку квасца и три кашике шећера. Оставите 10 минута да надође. Додајте уље, жуманца, неколико капи лимуна и со. Измешајте, па постепено додајте брашно помешано с прашком за пециво. Месите док не добијете компактно тесто. Оставити на топлом да нарасте, око један сат. Затим га поделите на 20 лоптица величине мандарине. Сваку лоптицу растањите оклагијом у ваљкасти облик. Једну половину расеците уздужно три пута у размаку од 1 цм. На други део ставити кашичицу крема и увијте кифлицу. Ређајте их у плех обложен пек папиром. Кад све направите покријте их крпом и оставите пола сата да нарасту. За премаз умутите жуманце и помешајте с млеком. Премажите кифлице. Пеците у загрејаној рерни на 180 степени око 15 минута, тј. док порумене. Готове поспите шећером у праху.