clear sky
30°C
01.08.2025.
Нови Сад
eur
117.1734
usd
102.4512
Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Нови Сад
  • Бачка Паланка
  • Бачка Топола
  • Бечеј
  • Београд
  • Инђија
  • Крагујевац
  • Лесковац
  • Ниш
  • Панчево
  • Рума
  • Сомбор
  • Стара Пазова
  • Суботица
  • Вршац
  • Зрењанин

БАНАТСКЕ КИФЛИЦЕ, ВИШЕ ОД РЕЦЕПТА Сви мириси детињства у једном залогају ОСТАЈУ МЕКАНЕ ДАНИМА, А ТАЈНА ЈЕ У "ГРЕДИЦИ"

31.07.2025. 19:58 20:08
Пише:
Извор:
ЖенаБлиц.рс
КИФЛА
Фото: Ilustracija pexels/AI

Не постоји особа која ће одбити да проба домаће кифлице – празне, слане или слатке, свеједно.

Пециво које су наше баке месиле с пуно љубави и пажње постало је заштитни знак српске кухиње и радо је виђено на трпези било током радне недеље, било за викенд или за свечана окупљања – рођендане, славе, свадбе и крштења.

Домаће кифлице су пециво за све прилике. Меке, издашне и златне, маме и изгледом и мирисом. Баке у Банату говориле су да ће успети сваки пут ако их месите толико дуго да вам се озноје "гредице", односно да се добро уморите и да вас малчице пецне кичма. И баш тад – кад се озноје "гредице", тренутак је да оставите тесто да се "одмори", а ви да направите паузу уз кафицу.

Колико је времена потребно да скувате и натенане попијете кафу, толико је времена тесту за кифлице потребно да нарасте. Доносимо рецепт за банатске универзалне кифлице које дуго остају свеже, а можете их правити у три верзије – празне, слатке или слане – какве највише волите.

Банатске кифлице

Састојци:

1 кг белог брашна тип 400

500 мл млека

200 мл уља

2 супене кашике соли

3 супене кашике шећера

30 г квасца (2/3 коцкице)

1 јаје за премазивање кифлица

сусам, ким (опционо)

Припрема:

У ванглу сипајте со, шећер, раздробљен квасац и благо загрејано млеко. Додајте уље и брашно и почните да месите тесто. Да би кифлице добро нарасле, потребно је да тесто месите што дуже како би се састојци добро повезали и како би квасац и глутен из брашна почели да "раде".

Кад се уморите од мешења (после отрпилике двадесетак минута), прекријте ванглу са тестом већом памучном крпом и оставите да одстоји око пола сата.

После пола сата премесите тесто – овога пута тај процес не мора да траје дуже од десетак минута. Опет прекријте ванглу памучном крпом и оставите да се тесто "одмори" још десетак минута.

Потом пребаците тесто на побрашњену радну површину, изделите га на јуфкице, развуците их оклагијом, па исеците троуглове које ћете увити у кифлице.

Овако умешено тесто гарантује да ће кифлице бити преукусне и без надева, али их, наравно, можете филовати слатким или сланим пуњењм. Можете их обогатити џемом, кремом, комбинацијом исецкане шунке и измрвљеног сира, штапићима качкаваља...

Умотајте кифлице, поређајте их на подмазан плех, премажите умућеним јајетом, по жељи поспите оне у сланој верзији сусамом и/или кимом, па пеците у рерни коју сте претходно загрејали на 200 степени. После двадесетак минута извадите кифлице из рерне и уживајте у њиховом савршеном укусу.

Овако умешене кифлице могу да стоје неколико дана и да остану свеже. Кад их испечете и пребаците у чинију, обавезно чинију обмотајте провидном фолијом или једноставно ставите најобичинију кесу преко – тако ће кифлице задржати свежину и мекоћу.

Извор:
ЖенаБлиц.рс
Пише:
Пошаљите коментар
Сочне, мекане и после неколико дана! КИФЛИЦЕ КАО ИЗ ПЕКАРЕ, један састојак мења све, а пекари га годинама држе у тајности
ne

Сочне, мекане и после неколико дана! КИФЛИЦЕ КАО ИЗ ПЕКАРЕ, један састојак мења све, а пекари га годинама држе у тајности

20.06.2025. 18:46 18:56