UKUSNO I MIRISNO DA SE ONESVESTIŠ! Probajte turski specijalitet imam baldi
Imam baldi je tursko jelo čiji koreni sežu duboko u prošlost – sve do Vizantije, gde je patlidžan bio veoma cenjena i često korišćena namirnica.
Po predanju, u danima nakon osvajanja Carigrada, tokom ramazana, kada muslimani ne jedu sve do zalaska sunca, u jednoj grčkoj kući u Istanbulu spremano je jelo od patlidžana – miris začina i pečenog povrća širio se čitavim krajem – sve do obližnjeg minareta, gde ga je osetio imam. Omamljen aromom, a iscrpljen od posta, kažu da je – pao u nesvest. Tako je ovo jelo dobilo svoje ime, koje u prevodu znači: „Imam se onesvestio”.
Danas je idealan izbor za dane posta ili za sve koji žele lagano, zdravo i aromatično jelo puno mediteranskih ukusa.
Potrebno je:
- 3 patlidžana srednje veličine
- 2 kašike ulja
- 1 veća glavica crnog luka
- 5-6 čenova belog luka
- 1 konzerva paradajz pelata
- 2 dl kečapa
- 2 kašičice sušenog bosiljka
- 1 kašičica peršuna
- 1 kašika svežeg vlašca
- biber i so po ukusu
- 1 kašika smeđeg šećera.
Priprema
Rernu zagrejte na 250 stepeni. Po dužini zasecite patlidžane pa ih dobro izdubite. Pecite 10 minuta, u rerni zagrejanoj na 250 stepeni. Potom ih posolite sa svih strana pa stavite na cediljku da se ocede.
Naseckajte luk sitno na trakice pa ga dinstajte 10 minuta sa dve kašike ulja, na tihoj vatri. Zatim dodajte beli luk i dinstajte još nekoliko minuta. Dodajte pelat i kečap sa začinima pa dobro promešajte. Dinstajte sve dok ne dobijete gust sos.
Pripremljenim sosom nafilujte patlidžane, pa ih prebacite u pleh obložen pek papirom. Sipajte vodu na dno tepsije u visini od oko dva centimetra. Prekrijte folijom i stavite u rernu na 200 stepeni. Zatim pecite pokriveno sve dok dok viljuška ne prolazi lagano kroz njih. Na kraju otkrijte i zapecite još 10 minuta.