overcast clouds
10°C
08.11.2025.
Нови Сад
eur
117.2176
usd
101.6191
Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Нови Сад
  • Бачка Паланка
  • Бачка Топола
  • Бечеј
  • Београд
  • Инђија
  • Крагујевац
  • Лесковац
  • Ниш
  • Панчево
  • Рума
  • Сомбор
  • Стара Пазова
  • Суботица
  • Вршац
  • Зрењанин

УКУСНО И МИРИСНО ДА СЕ ОНЕСВЕСТИШ! Пробајте турски специјалитет имам балди

08.11.2025. 15:35 15:41
Пише:
Извор:
Ало/ Дневник
имам
Фото: Pexels

Имам балди је турско јело чији корени сежу дубоко у прошлост – све до Византије, где је патлиџан био веома цењена и често коришћена намирница.

По предању, у данима након освајања Цариграда, током рамазана, када муслимани не једу све до заласка сунца, у једној грчкој кући у Истанбулу спремано је јело од патлиџана – мирис зачина и печеног поврћа ширио се читавим крајем – све до оближњег минарета, где га је осетио имам. Омамљен аромом, а исцрпљен од поста, кажу да је – пао у несвест. Тако је ово јело добило своје име, које у преводу значи: „Имам се онесвестио”.

Данас је идеалан избор за дане поста или за све који желе лагано, здраво и ароматично јело пуно медитеранских укуса.

имам
Фото: Pexels

Потребно је:

  • 3 патлиџана средње величине
  • 2 кашике уља
  • 1 већа главица црног лука
  • 5-6 ченова белог лука
  • 1 конзерва парадајз пелата
  • 2 дл кечапа
  • 2 кашичице сушеног босиљка
  • 1 кашичица першуна
  • 1 кашика свежег влашца
  • бибер и со по укусу
  • 1 кашика смеђег шећера.

Припрема

Рерну загрејте на 250 степени. По дужини засеците патлиџане па их добро издубите. Пеците 10 минута, у рерни загрејаној на 250 степени. Потом их посолите са свих страна па ставите на цедиљку да се оцеде. 

Насецкајте лук ситно на тракице па га динстајте 10 минута са две кашике уља, на тихој ватри. Затим додајте бели лук и динстајте још неколико минута. Додајте пелат и кечап са зачинима па добро промешајте. Динстајте све док не добијете густ сос.  

Припремљеним сосом нафилујте патлиџане, па их пребаците у плех обложен пек папиром. Сипајте воду на дно тепсије у висини од око два центиметра. Прекријте фолијом и ставите у рерну на 200 степени. Затим пеците покривено све док док виљушка не пролази лагано кроз њих. На крају откријте и запеците још 10 минута.

Извор:
Ало/ Дневник
Пише:
Пошаљите коментар
НЕВЕРОВАТНО ЛАГАНА, КРЕМАСТА И АРОМАТИЧНА, А ИДЕ УЗ СВЕ Салата у којој главна рола припада плавом патлиџану
salata

НЕВЕРОВАТНО ЛАГАНА, КРЕМАСТА И АРОМАТИЧНА, А ИДЕ УЗ СВЕ Салата у којој главна рола припада плавом патлиџану

14.10.2025. 14:47 14:54
ДОМАЋИЦЕ ОТКРИВАЈУ Ово је најбољи однос паприке и патлиџана за савршен ајвар – без грешке!
1

ДОМАЋИЦЕ ОТКРИВАЈУ Ово је најбољи однос паприке и патлиџана за савршен ајвар – без грешке!

07.09.2025. 10:26 10:49
МУШТЕРИЈЕ ГА ПРОСТО ОБОЖАВАЈУ Бели патлиџан хит на пијачној тезги у Зрењанину
beli patlidžan

МУШТЕРИЈЕ ГА ПРОСТО ОБОЖАВАЈУ Бели патлиџан хит на пијачној тезги у Зрењанину

12.08.2025. 10:26 12:37