Sačuvane vesti Pretraga Navigacija
Podešavanja sajta
Odaberi pismo
Odaberi grad
  • Novi Sad
  • Bačka Palanka
  • Bačka Topola
  • Bečej
  • Beograd
  • Inđija
  • Kragujevac
  • Leskovac
  • Niš
  • Pančevo
  • Ruma
  • Sombor
  • Stara Pazova
  • Subotica
  • Vršac
  • Zrenjanin

Recepti baka u savremenoj svakodnevici

ŽENAMA IZ NARODA, CAKICI I LJUBICI, FUTOŽANKA NIKOLINA KOSIĆ POSVETILA PROFIL Priča o ukusima, porodičnoj toplini i sećanjima

09.05.2025. 10:45 12:39
Izvor:
Dnevnik
Николина Косић и њене баке
Foto: Privatna arhiva

Ljubav prema kuvanju kod Nikoline Kosić iz Futoga nije došla od‌jednom – ona se, kako sama kaže, gradila kroz godine i sazrevala zajedno s njom.

Još kao dete rado je provodila vreme uz mamu i bake, ali tek kad je u tinejdžerskim danima napravila svoj prvi kolač – medeno srce – shvatila je da kuvanje zaista voli i da joj ide od ruke.

– Moje bake su bile žene iz naroda. Od jednog hleba stvarale su dva, kuvale su za mnogobrojnu porodicu. U njihovo vreme se od žene očekivalo da bude sjajna domaćica, ali isto tako da radi teške poslove sa stokom i u njivi. Zato im se i divim, jer su odrasle i živele u ta vremena, a pritom su stvorile i odgajile moje roditelje, koji su najbolji na svetu. 

баке
Foto: Privatna arhiva

U čast tim izuzetnim ženama, nastao je i Instagram profil „Cakica i Ljubica“, nazvan po bakama Staki (Cakici) i Ljubici. Kroz taj prostor, Nikolina deli znanja koja su joj preneta generacijama – od baka, preko mame, pa sve do onoga što je sama naučila kroz godine prakse. Danas, baš kao i one nekada, kuva "odoka" – po osećaju, što smatra velikim uspehom.

– Sad stvaram i neke svoje recepte, i posebno sam ponosna na to, a verujem i one, negde tamo – rekla je naša sagovornica. – Kroz profil, priče i recepte, Cakica i Ljubica mogu biti bake svima onima koji svoje, nažalost, nisu upoznali ili nisu osetili tu toplinu. Nastojim da, u nekom budućem period, više da pišem o njima i prenosim svu toplinu koje su one meni dale. 

Рецепти
Foto: Privatna arhiva

Iako nešto više priprema slatkiše, jer su uvek tu rođendani i želje za nečim slatkim, Nikolina zapravo voli da sprema i slano. U njenoj kuhinji dominiraju domaći sastojci: jaja od koka koje njeni roditelji uzgajaju, svinjska mast, i sve ono što ima autentičan, domaći ukus. Recepti često nastaju u hodu, posebno torte – iz mašte, osećaja i trenutne inspiracije.

Kada je postala majka, tempo joj je malo usporio, ali je kuhinja bogatija za još dva para malih ruku, i mnogo nereda.

Рецепти
Foto: Privatna arhiva

– Uz decu je sve sporije, ali i lepše, jer nema ništa slađe od malenih prstića umočenih u testo ili šlag. Međutim, često nastane i haos u kuhinji, pa u pomoć pristiže suprug koji ih animira da bih ja završila započeto. Oboje vole da mute mikserom razne kremove, a omiljeno im je da mese testo za pecivo sa mnom. Jedva čekam da im prenesem sve što znam, kako sinu, tako i ćerki, i tako da nastavim ono što su bake prenele na mene – istakla je ona.

Kako ne uspeva da se posveti profilu kako je zamišljala, Nikolina veruje da će uskoro doći vreme kada će više moći da piše, kuva, fotografiše i snima. Nada se da će profil postati pravo mesto sećanja – na bake, roditelje, detinjstvo, i sve što je od toga izraslo.

Рецепти
Foto: Privatna arhiva

Nikolina ne krije koliko joj znači podrška porodice – od supruga bez kog, kako kaže, ništa od ovoga ne bi bilo moguće, do svekrve i majke, od kojih je takođe mnogo naučila o kuvanju. Upravo ta toplina porodičnih odnosa i ljubav utkane su u svaki recept, svaku priču i svako jelo koje iz njene kuhinje izlazi.

Projekat „Stari zanati - nova šansa” realizuje Dnevnik Vojvodina press, a sufinansira Pokrajinski sekretarijat za kulturu, javno informisanje i odnose sa verskim zajednicama. Stavovi izneti u podržanom medijskom projektu nužno ne izražavaju stavove organa koji je dodelio sredstva.

Izvor:
Dnevnik
Pošaljite komentar