overcast clouds
16°C
09.05.2025.
Нови Сад
eur
117.2025
usd
103.5449
Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Нови Сад
  • Бачка Паланка
  • Бачка Топола
  • Бечеј
  • Београд
  • Инђија
  • Крагујевац
  • Лесковац
  • Ниш
  • Панчево
  • Рума
  • Сомбор
  • Стара Пазова
  • Суботица
  • Вршац
  • Зрењанин

Рецепти бака у савременој свакодневици

ЖЕНАМА ИЗ НАРОДА, ЦАКИЦИ И ЉУБИЦИ, ФУТОЖАНКА НИКОЛИНА КОСИЋ ПОСВЕТИЛА ПРОФИЛ Прича о укусима, породичној топлини и сећањима

09.05.2025. 10:45 12:39
Извор:
Дневник
Николина Косић и њене баке
Фото: Приватна архива

Љубав према кувању код Николине Косић из Футога није дошла од‌једном – она се, како сама каже, градила кроз године и сазревала заједно с њом.

Још као дете радо је проводила време уз маму и баке, али тек кад је у тинејџерским данима направила свој први колач – медено срце – схватила је да кување заиста воли и да јој иде од руке.

– Моје баке су биле жене из народа. Од једног хлеба стварале су два, кувале су за многобројну породицу. У њихово време се од жене очекивало да буде сјајна домаћица, али исто тако да ради тешке послове са стоком и у њиви. Зато им се и дивим, јер су одрасле и живеле у та времена, а притом су створиле и одгајиле моје родитеље, који су најбољи на свету. 

баке
Фото: Приватна архива

У част тим изузетним женама, настао је и Инстаграм профил „Цакица и Љубица“, назван по бакама Стаки (Цакици) и Љубици. Кроз тај простор, Николина дели знања која су јој пренета генерацијама – од бака, преко маме, па све до онога што је сама научила кроз године праксе. Данас, баш као и оне некада, кува "одока" – по осећају, што сматра великим успехом.

– Сад стварам и неке своје рецепте, и посебно сам поносна на то, а верујем и оне, негде тамо – рекла је наша саговорница. – Кроз профил, приче и рецепте, Цакица и Љубица могу бити баке свима онима који своје, нажалост, нису упознали или нису осетили ту топлину. Настојим да, у неком будућем период, више да пишем о њима и преносим сву топлину које су оне мени дале. 

Рецепти
Фото: Приватна архива

Иако нешто више припрема слаткише, јер су увек ту рођендани и жеље за нечим слатким, Николина заправо воли да спрема и слано. У њеној кухињи доминирају домаћи састојци: јаја од кока које њени родитељи узгајају, свињска маст, и све оно што има аутентичан, домаћи укус. Рецепти често настају у ходу, посебно торте – из маште, осећаја и тренутне инспирације.

Када је постала мајка, темпо јој је мало успорио, али је кухиња богатија за још два пара малих руку, и много нереда.

Рецепти
Фото: Приватна архива

– Уз децу је све спорије, али и лепше, јер нема ништа слађе од малених прстића умочених у тесто или шлаг. Међутим, често настане и хаос у кухињи, па у помоћ пристиже супруг који их анимира да бих ја завршила започето. Обоје воле да муте миксером разне кремове, а омиљено им је да месе тесто за пециво са мном. Једва чекам да им пренесем све што знам, како сину, тако и ћерки, и тако да наставим оно што су баке пренеле на мене – истакла је она.

Како не успева да се посвети профилу како је замишљала, Николина верује да ће ускоро доћи време када ће више моћи да пише, кува, фотографише и снима. Нада се да ће профил постати право место сећања – на баке, родитеље, детињство, и све што је од тога израсло.

Рецепти
Фото: Приватна архива

Николина не крије колико јој значи подршка породице – од супруга без ког, како каже, ништа од овога не би било могуће, до свекрве и мајке, од којих је такође много научила о кувању. Управо та топлина породичних односа и љубав уткане су у сваки рецепт, сваку причу и свако јело које из њене кухиње излази.

Пројекат „Стари занати - нова шанса” реализује Дневник Војводина пресс, а суфинансира Покрајински секретаријат за културу, јавно информисање и односе са верским заједницама. Ставови изнети у подржаном медијском пројекту нужно не изражавају ставове органа који је доделио средства.

Извор:
Дневник
Пошаљите коментар