SVETSKI DAN HRANE
HRANA KAO PRAVO, NE PRIVILEGIJA Ništa ne sme da propadne i niko ne bi trebalo DA BUDE GLADAN
Svetski dan hrane obeležava se svakog 16. oktobra u znak podsećanja na osnivanje Organizacije za hranu i poljoprivredu Ujedinjenih nacija (FAO) 1945. godine.
Cilj ovog dana je podizanje svesti o problemu gladi u svetu i promovisanje značaja obezbeđivanja sigurne, zdrave i dovoljne hrane za sve ljude.
Tema Svetskog dana hrane varira svake godine, ali uvek je usmerena ka važnim aspektima ishrane, održive poljoprivrede i borbe protiv siromaštva. Ovaj dan podseća na činjenicu da milioni ljudi širom sveta i dalje nemaju pristup dovoljnim količinama hrane, dok istovremeno na globalnom nivou postoji veliki otpad hrane.
Obeležavanje Svetskog dana hrane uključuje različite aktivnosti – konferencije, kampanje, edukativne radionice i inicijative za podršku lokalnim zajednicama. Svrha je ohrabriti ljude da razmišljaju o svojoj potrošnji hrane, promovišu održive navike i podrže napore u borbi protiv gladi.
Svetski dan hrane je prilika da se istakne da hrana nije samo izvor energije, već i ključni element zdravlja, obrazovanja i ekonomskog razvoja. Najvažnija poruka ovog dana je jednostavna: niko ne bi smeo da gladuje, a zajedničkim naporima možemo raditi na svetu bez gladi.