Sačuvane vesti Pretraga Navigacija
Podešavanja sajta
Odaberi pismo
Odaberi grad
  • Novi Sad
  • Bačka Palanka
  • Bačka Topola
  • Bečej
  • Beograd
  • Inđija
  • Kragujevac
  • Leskovac
  • Niš
  • Pančevo
  • Ruma
  • Sombor
  • Stara Pazova
  • Subotica
  • Vršac
  • Zrenjanin

SVETSKI DAN HRANE

HRANA KAO PRAVO, NE PRIVILEGIJA Ništa ne sme da propadne i niko ne bi trebalo DA BUDE GLADAN

16.10.2025. 11:31 11:46
Piše:
Izvor:
Dnevnik
храна
Foto: Pixabay.com

Svetski dan hrane obeležava se svakog 16. oktobra u znak podsećanja na osnivanje Organizacije za hranu i poljoprivredu Ujedinjenih nacija (FAO) 1945. godine.

Cilj ovog dana je podizanje svesti o problemu gladi u svetu i promovisanje značaja obezbeđivanja sigurne, zdrave i dovoljne hrane za sve ljude.

Tema Svetskog dana hrane varira svake godine, ali uvek je usmerena ka važnim aspektima ishrane, održive poljoprivrede i borbe protiv siromaštva. Ovaj dan podseća na činjenicu da milioni ljudi širom sveta i dalje nemaju pristup dovoljnim količinama hrane, dok istovremeno na globalnom nivou postoji veliki otpad hrane.

Obeležavanje Svetskog dana hrane uključuje različite aktivnosti – konferencije, kampanje, edukativne radionice i inicijative za podršku lokalnim zajednicama. Svrha je ohrabriti ljude da razmišljaju o svojoj potrošnji hrane, promovišu održive navike i podrže napore u borbi protiv gladi.

Svetski dan hrane je prilika da se istakne da hrana nije samo izvor energije, već i ključni element zdravlja, obrazovanja i ekonomskog razvoja. Najvažnija poruka ovog dana je jednostavna: niko ne bi smeo da gladuje, a zajedničkim naporima možemo raditi na svetu bez gladi.

Izvor:
Dnevnik
Piše:
Pošaljite komentar