Sačuvane vesti Pretraga Navigacija
Podešavanja sajta
Odaberi pismo
Odaberi grad
  • Novi Sad
  • Bačka Palanka
  • Bačka Topola
  • Bečej
  • Beograd
  • Inđija
  • Kragujevac
  • Leskovac
  • Niš
  • Pančevo
  • Ruma
  • Sombor
  • Stara Pazova
  • Subotica
  • Vršac
  • Zrenjanin

PALE CENE PEČENJA I POVRĆA PRED SLAVE Evo koliko vam treba novca za pripremu slavske trpeze- Detaljan cenovnik od PREDJELA do PIĆA

08.10.2025. 09:26 09:40
Piše:
Izvor:
Informer/Dnevnik
kolač
Foto: unsplash.com

Za pripremu mrsne slave ove godine potrebno je u proseku izdvojiti najmanje 47.000 dinara, pokazuje računica Informera.

Sezona slava zvanično počinje 12. oktobra, kada vernici Srpske pravoslavne crkve proslavljaju Miholjdan, a narednih par meseci očekuje nas niz krsnih slava.

Kao i svakog oktobra, tako i ove godine, domaćini već uveliko počinju sa pripremama u kućnom budžetu kako bi napravili što bogatiju slavsku trpezu.

Informer je napravio detaljnu računicu koja je pokazala da ove sezone za pripremu mrsne slavske trpeze domaćini treba da izdvoje od 47.000 do 60.000 dinara, što je znatno jeftinije u odnosu na isti period prošle godine.

Svaka svečana slavska trpeza za početak služi hladno predjelo koje je puno raznih suhomesnatih proizvoda, tako da se na stolu mogu naći plate sireva, pršuta, kao i raznih testa.

Kilogram pečenice kreće se u proseku od 1.000 dinara pa sve do 1.800 dinara, a za malo luksuzniji meni potrebno je najmanje 2.100 dinara. Za sve suhomesnate proizvode potrebno je pripremiti još 4.400 do 5.600 dinara.

Takođe, na cenu testa utiče da li ih domaćin pravi kod kuće ili naručuje iz pekara. Dva kilograma pite u pekarama košta minimum oko 1.200, dok dva kilograma kiflica treba platiti oko 3.000 dinara. Prema procenama, za 20 gostiju treba kupiti najmanje tri kilograma.

Ono što predstavlja simbol slava jeste slavski domaći kolač. Troškovi slavskog kolača u pekarama kreću se između 750 i 1.800 dinara, ali postoji opcija gde su slavski kolači dostupni i za 500 do 600 dinara i to kada su naručeni od žena koje se bave pravljenjem kolača.

Ove sezone beleži se drastičan pad cena povrća na pijaci, iako su u marketima cene nešto više. Srpske slavske trpeze gotovo uvek su bogate raznim salatama, ali i gotovim zimnicama.

Za ljubitelje crvene pečene paprike ova sezona postala je pravi raj, jer kilogram iste iznosi samo 90 dinara.

Kupus nije potreban samo kao salata i prilog, već je domaćinima potreban i za pripremu omiljene slavske sarme. Kako bi namirili potrebe i salate i sarme, domaćini neretko uzimaju 10 kilograma ovog povrća čija je cena po kilogramu iznosi 30 dinara.

Domaća zimnica prodaje se na pijacama, a ove sezone ima veoma pristupačne cene, tako da je za teglu turšije potrebno izdvojiti 700 dinara, dok za tegla kornišona košta oko 250 dinara.

Takođe, ajvar je neizostavni deo svake slavske trpeze, a jedna tegla košta 1.200 dinara.

Praseće pečenje se prodaje po prosečnoj ceni od 2.500 dinara po kilogramu, dok je jagnjetina nešto skuplja, sa prosečnom cenom od 3.400 dinara po kilogramu.

Pola kilograma svinjskog mlevenog mesa iznosi u proseku 600 dinara, dok je juneće meso 1.400 dinara po kilogramu, a miks ova dva je idealno za svaku sarmu.

Kao prilog, veliki broj domaćina služi krompir čija je cena 60 dinara po kilogramu.

U današnje vreme domaćice uglavnom kupuju sitne kolače, a najpovoljniji u Beogradu iznose 900 dinara po kilogramu, dok za one luksuznije treba izdvojiti do 6.000 dinara.

kolač
Foto: unsplash.com

Prema dosadašnjoj računici, za slavsku trpezu potrebno je izdvojiti oko 47.000 dinara.

Piće je takođe veliki trošak. Računi za piće često se iznose mnogo više od očekivanog iznosa.

Tako da, litar rakije košta 1.200 dinara pa na više, dok je za vino potrebno izdvojiti od 900 do 3.200 dinara.

Izvor:
Informer/Dnevnik
Piše:
Pošaljite komentar