Sačuvane vesti Pretraga Navigacija
Podešavanja sajta
Odaberi pismo
Odaberi grad
  • Novi Sad
  • Bačka Palanka
  • Bačka Topola
  • Bečej
  • Beograd
  • Inđija
  • Kragujevac
  • Leskovac
  • Niš
  • Pančevo
  • Ruma
  • Sombor
  • Stara Pazova
  • Subotica
  • Vršac
  • Zrenjanin

(VIDEO, FOTO) U SUBOTICI SE SPREMA NAJBOLJA ZIMNICA Maja Mrvić Gabrić sa Majkinog salaša priprema sokove i kompote po bakinim receptima OTKRIVAMO VAM TAJNE VOJVOĐANSKE TRADICIJE

11.09.2025. 10:07 11:56
Piše:
Izvor:
Dnevnik / S. Iršević
комбо
Foto: S. Iršević

Septembar je stigao i sa njim sezona pripreme zimnice.

Na Majkinom salašu, Maja Mrvić Gabrić već je krenula sa ovim tradicionalnim poslom koji generacijama povezuje porodice širom Vojvodine.

Paradajz - jednostavan recept, kvalitetna sirovina

"Recept je da se iscedi paradajz i skuva. Nema tu puno nikakve tajne", objašnjava Maja jednostavnost pripreme.

"Sirovina treba da je kvalitetna, da nije prskana. Samo se posoli i pasterizuje."

пара
Foto: S. Iršević

Dok neki dodaju šećer ili list od celera, na Majkinom salašu drže se tradicije:

"Mi nekako imamo tu naviku da na majčinom salašu imamo najjednostavnije proizvode koji počivaju, u stvari, na ono kako su radili naši bake i majke. Znači, to je jedan stari i tradicionalni recept."

Paradajz koji koriste uzgajaju na sopstvenom zemljištu. Pored paradajza, oni su jedan od najvećih proizvođača jabuke u regionu, pa prave i sokove od oba ploda, koje gosti mogu da probaju u njihovom restoranu tokom cele godine.

Sever Srbije posebno je poznat po kompotima, ili kako ovdašnji narod kaže  "duncevima". Maja kao i svaka domaćima priprema zimnicu u sladu sa sezonom. Tako su već sremni kompoti od višanja, jabuka, šljiva, a slede dunja i breskva.

Porodični posao i zdrava ishrana

Kao mlada domaćica, Maja ističe da priprema zimnice nije težak posao kada je timski rad u pitanju. 

пара
Foto: S. Iršević

"Porodična podrška je uvek tu, i to je neki proces koji u slobodno vreme nam služi kao zabava, kada su manje količine u pitanju."

Posebnu pažnju posvećuju zdravoj ishrani i trude se da sve namirnice budu prirodno uzgajane i da se dodaje pečer.

"Većina nas vodi računa o zdravoj ishrani u porodici, tako da veoma često pripremamo i te slatke stvari koje se ostavljaju bez šećera, a izbegavamo konzervanse, izbegavamo proizvode koje su prskani i tretirani."

Naša sagovornica smatra da je mnogo isplativije kada sami pripremate zimnicu, nego kada kupujete.

"U svakom slučaju, mnogo se više isplati da sami pripremamo namirnice za zimu. To naše vreme koje smo uložili, ono nema suštinsku vrednost i cenu, ali u svakom slučaju, uvek se tu nađe ambaljaža od ranijih godina, zamenite samo čep, provedete vreme sa svojom porodicom, napravite zdravo za sebe i sigurno da je jeftiniji, jeste zdravo, nego jeste neke stvari koje su pune konzervanasa."

пара
Foto: S. Iršević

Posebnost severa Srbije, za razliku od juga, ogleda se u korišćenju jabuke u raznim receptima. 

"Sledeće, nakon ovog paradajza koje pravimo  je ajvar", kaže Maja.

"Sa tim da je naš ajvar potpuno različit od ajvara tipičnog srpskog, sa juga, zato što smo mi proizvođači jabuke i rado nju kombinujemo u mnogim jelima, tako i u ajvaru."

Njihov ajvar se pravi tako što se sveža paprika melje, kuva, a zatim meša sa jabukom i pasterizuje. Ovu kombinaciju koriste i u ruskoj salati za božićne i novogodišnje praznike.

Priprema zimnice na Majkinom salašu predstavlja spoj tradicije, zdravlja i porodičnih vrednosti,  sve ono što čini srž vojvođanskog načina života.

Zabranjeno je preuzimanje dela teksta ili celog teksta bez linkovanje Dnevnika i navođenja medija.

Izvor:
Dnevnik / S. Iršević
Piše:
Pošaljite komentar