Jagma za bećarske škembiće
BAČKA PALANKA: Udruženje „Zlatni karaš“ u Bačkoj Palanci po sedmi put je organizator takmičenja u kuvanju paprikaša – bećarskih škembića, a pod nazivom „Jedno je škembe“.
Kuvaće se u nedelju u dvorištu ovdašnjeg Slovačkog doma, a proglašenje pobednika, degustacija i druženje biće nastavljeno u sali ovog zdanja.
Generalni pokrovitelj ove manifestacije je Opština Bačka Palanka, škembiće je obezbedila AD „Bačka“, a nagrade u vidu kotlića, talandara, roštilja po tradiciji obezbeđuje ovdašnja fabrika „Limarija Sebastijan“. - Prijave se više ne primaju, jer imamo 30 ekipa, a svaka broji po osam članova, pa je jasno da će samo takmičara biti 240 – kaže Zoran Hajrić, dugogodišnji nosilac ove sada već i turističke manifestacije, jer su prijavljeni broji gosti i takmičari iz cele Srbije, ali i iz Hrvatske i Bosne.
Organizator obezbeđuje materijal, a reč je o svinjskim iznutricama koje su već obrađene, više puta obarene, iseckane, čiste i spremne za kuvanje. Svaka ekipa dobija besplatno 2,5 kilograma škembića, kuva se u kotliću na plinu, a sve ostalo donose takmičari. Skup ekipa je u 11 sati, početak kuvanja zakazan je za 12 i trajaće do 16 sati.
- Za oko 300 kilograma obrađenih škembića, bilo je potrebno 900 svinja, a tu količinu mogla je da obezbedi samo AD „Bačka“. Za ovih sedam godina interesovanje za našu manifestaciju stalno raste, a čak i oni koji nikada ranije nisu probali škembiće, pa se i kleli da ih nikada neće staviti u usta, sada su takmičari i zagovornici ove, takozvane bećarske hrane. Doduše ima i onih koji neće ni dapomirišu škembiće, ali o ukusima ne treba raspravljati.
M. Sudžum