Чадеж: Немачке компаније отвориће радна места

Председник Привредне коморе Србије (ПКС) Марко Чадеж изјавио је данас да ће "Сименс" до краја септембра отворити 220 радних места у фабрици у Суботици.

Према његовим речима, једна велика компанија ће отворити више од 2.000 радних места, а да једна компанија, која је произвођач меса, намерава да уложи у Србији 400 милиона евра.

Немачка, односно компаније, од 2000. године уложиле су у нашу земљу око 1,7 милијарди евра, рекао је Чадеж на ТВ Пинк.

Око 35.000 људи ради у компанијама које су српске са немачким капиталом, што је показатељ привредне сарадње између двеју држава, истакао је председник ПКС.

Чадеж је потврдио да се приликом недавне посете делегације Србије Минхену разговарало, што је већ извесно, да велика компанија отвори више од 2.000 радних места, а да "компанија, која је произвођач меса, намерава овде да уложи 400 милиона евра, дакле и отвори бројна радна места".

Председник ПКС је оценио да су у Минхену најзначајнији били разговори са представницима немачке привреде и радни доручак са 30-ак немачких компанија.

Са некима се разговарало о проширењу њихових капацитета, а неке су, као "Сименс", већ у Србији, где имају своје фабрике, где желе да запошљавају и отварају нова радна места, казао је Чадеж.

Разговарало се о кооперацији са постојећим српским компанијама, мањим и средњим произвођачима који могу да буду добављичи компанијама каква је "Сименс", пренео је Чадеж.

Он је подсетио и на српски извоз у Баварску - аутоделова, механике, електронике и пољопривредних производа.

"Покушавамо прво да средимо ствари у сопственој кући, да консолидујемо јавне финансије, да не финансирамо оно што не морамо, дакле, да не финансирамо друштвена предузећа која немају никакву перспективу, да успемо да ослободимо та средства за инвестиције, да практично ослободимо енергију за приватни сектор", рекао је Чадеж.
(Танјуг)
 

EUR/RSD 117.1627
Најновије вести