До посла уз нова знања

Незапослени из целе Војводине моћи ће од сада бесплатно да се дошколују и преквалификују преко интернета, путем система за учење на даљину, који је постављен на интернет страницу

 пројекта „Знање свима“ www.znanjesvima.rs, најављено је на конференцији за медије одржаној у Едукативном центру за обуке у професионалним и радним вештинама. Потенцијалним корисницима новог система учења на даљину на располагању ће бити детаљан видео материјал настао у претходних годину дана током којих је 8 различитих курсева и обука у Едукативном центру прошло 344 незапослена са територије АПВ.

– Од тог броја, 22 полазника су по завршетку обуке отворила своје предузетничке радње, уз помоћ подстицајних средстава Покрајинског секретаријата за привреду, запошљавање и равноправност полова. Према подацима Националне службе за запошљавање, 102 особе су након обуке пронашле запослење – речи су Дијане Бенка Росић, директорке Службе за реализацију програма развоја АП Војводине, носиоца овог пројекта.

Како су обуке у Едукативном центру завршене, незапослени ће од сада моћи да их прате преко система за учење на даљину. Пратећи неколико једноставних корака, они ће моћи да се региструју на сајту њњњ.знањесвима.рс и тако користе систем за учење на даљину, који обухвата снимке обука и приручнике у електронској форми.

– Након одслушаних предавања преко интернета, незапослени ће имати могућност да полажу тест у Едукативном центру и тако стекну сертификат о успешно завршеној обуци. Осим што ће систем учења на даљину знатно смањити трошкове, истовремено ће омогућити већем броју корисника да прођу кроз обуке, а да при том не морају да долазе у Нови Сад на наставу – појаснила је Дијана Бенка Росић.

Систем за учење на даљину један је од главних циљева пројекта „Знање свима“, а могу да га користе незапослени који се налазе на евиденцији Националне службе за запошљавање, без обзира на пол, године, ниво образовања и место боравка. Потребно је само имати интернет конекцију и основно познавање рада на рачунару.

Уз промоцију новог система, у Едукативном центру су пре два дана додељени сертификати последњој групи незапослених који су у оквиру пројекта „Знање свима“ похађали обуке немачког и енглеског језика, за маркетинг, менаyмент и пословање у туризму, те обуке за предузетништво и иновације. Директор Едукативног центра за обуке у професионалним и радним вештинама Будислав Медурић истакао је задовољство што је ова установа у могућности да пружи сву потребну инфраструктуру за споровођење обука за незапослене, а директор Покрајинске службе за запошљавање Небојша Кукић честитао је полазницима и позвао све оне који се до сада нису одлучили за преквалификацију и дошколовавање, да се информишу у својим филијалама, похађају обуке и тиме повећају своје шансе за проналазак запослења.

Од 22 полазника, који су по завршетку отворили сопствене предузетничке радње, неколико њих је покренуло производњу колача и торти, основана је једна туристичка агенција, затим секнд-хенд продавница играчака, производња постељине и крпара, радионица за декупаж... Једна од полазница обуке за менаyмент и иновације, Наташа Кнежић, која је покренула производњу природних козметичких препарата, каже да су јој предавања помогла у сналажењу на тржишту.

– Отворила сам радњу и сада, када је то кренуло, јасно ми је да је производња само део посла и да би ми посао опстао морам да мислим и на друге ствари, односно на то како да се поставим на тржишту. Управо о томе сам доста тога научила кроз наставу и готово сваки дан се сусрећем са неким ситуацијама о којима су нам предавачи говорили – објашњава Наташа Кнежић, иначе бивша новинарка која наглашава да јој је највећа корист од покретања сопственог бизниса то што сада зна да све зависи од ње саме.

Након прођене обуке за посластичара, Јулкица Стефановић је покренула производњу торти и колача и врло брзо се „пронашла“ у овом послу.
– Нисам могла ни да претпоставим да ћу једног дана покренути своју радњу. Међутим обука кроз коју сам прошла ми је то омогућила јер су часови били детаљни и све се радило практично, тако да ко год се посветио предавањима могао је да научи све што му треба да почне свој посао или да се негде запосли као посластичар – каже нам Јулкица Стефановић.

Слична искуства су имали и други полазници којима су по завршетку обуке уручени сертификати.
– Веома сам задовољна целокупном обуком за куваре на којој сам много научила, обогатила своје знање и стекла самопоуздање за будући рад у професионалној кухињи. Посебно бих истакла начин рада професора који су се трудили да нас науче да што боље савладамо разне вештине у кувању у различитим ситуацијама – вели полазница обука за куваре Гордана Ћулибрк, иначе васпитачица за децу предшколског узраста.

Оно што и у Служби за реализацију програма развоја АП Војводине истичу, то је да није битно каквог је образовања полазник, јер су обуке испланиране тако да могу да их заврше и они који са таквом врстом посла раније нису имали никаквих додирних тачака. Тако су у првих годину дана обуку за куваре прошли геометар, словослагач, дипломац Факултета примењених уметности, економисти и незапослени других занимања, док су у посластичаре отишли текстилни инжињери, информатичари...

Пројекат „Знање свима“ незапосленима из Војводине пружа прилику да на конкретан и ефикасан начин утичу на егзистенцијално питање свог запослења. Усмерен је на дошколовавање и преквалификацију, кроз обуке пружа не само теоријско већ и практично знање, чиме повећава шансе за запошљавање те мотивише оне који су годинама без посла да се покрену и учине конкретне кораке у проналажењу посла или покретању сопственог бизниса.

Пројекат Иновативни систем за унапређење знања и вештина – Знање свима -реализује се у оквиру ИПА програма ЕУ под називом „Социјално-економски развој дунавске регије у Србији“. Поред Едукативног центра, партнерске институције у пројекту „Знање свима“ су и Покрајински секретаријат за привреду, запошљавање и равноправност полова, Завод за равноправност полова и удружења жена „Врдничанка“ из Врдника, „Колевка Бачке“ из Бача и „Словенка“ из Гложана, док је финансијска подршка дошла од ЕУ и Аустријске агенција за развој.

Нико Перковић

Од кувања до немачког

Обуке кроз које је у претходних годину дана у Едукативном центру до сада прошло 344 полазника, од сада ће бити доступне и преко интернета, а незапосленима се нуде следећи курсеви: обука за куваре; обука за пекаре; обука за посластичаре; обука за израду сувенира и рукотворина; обука за маркетинг, менаyмент и пословање у туризму; обука за предузетништво и иновације; обука из енглеског и немачког језика.

EUR/RSD 117.1527
Најновије вести