Још се не зна да ли ће бити 12.000 по хектару

Почела је 2016. година, али за пољопривреду још није разрешена дилема о томе колике ће субвенције по хектару бити исплаћене ратарима за ову сезону. Како тврде у Министарству пољопривреде, процене

 и прорачуни још се раде, тако да би се до краја месеца требало знати да ли ће ратари и ове године добити 12.000 динара по хектару, то јест 6.000 динара у новцу и 6.000 динара кроз субвенције за гориво...

Међутим, сва је прилика да тај други део за сада није споран, али је питање да ли држава има намеру да исплати 6.000 динара у новцу или ће субвенцију по хектару смањити на око 3.000. Ако се суди по изјавама министра финансија Душана Вујовића, који је, представљајући буџет за 2016. годину рекао да се систем субвенционисања у пољопривреди мора мењати у корист инвестиција, давало се наслутити да ће субвенције бити срезане.

Вујовић је, на скупштинској седници на којој се расправљало о Предлогу буyета за 2016. годину, рекао да су субвенције за пољопривреду у 2015. години биле планиране на нивоу од 28 милијарди динара, а да су у буyету за ову годину ниже само неколико милиона. Он је најавио да ће бити усвојен закон који ће регулисати ту област да би се смањио степен неизвесности, будући да се појавио велики број пољопривредника који раније нису тражили субвенције, односно око 33.000 нових захтева. Вујовић је рекао да ће бити закључен списак пољопривредника који ће бити субвенционисани. Он је додао да ће концепција субвенција у пољопривреди бити промењена да би била развојно оријентисана.

Имајући то у виду, било је јасно да ће, уместо 6.000 динара, паори добити упола мање, али се можда може догодити обрт. Тачније, паоре би можда могли „извадити” предстојећи избори јер кад су гласови у питању, и Влада ће добро размислити о томе да ли да среже давања пољопривреди.Било како било, држава ускоро мора изаћи с тачном рачуницом и прецизним обећањем паорима јер пролећна сетва креће већ у марту.

С друге стране, агроекономиста Милан Простран каже да аграрни буyет мора бити много већи, мора бити с много израженијом развојном компонентом и мора се тежити учешћу аграрног буyета у укупном буyету Србије од најмање десет одсто.– То би, дакле, данас значило око милијарду евра – истакао је Простран.Док ратари не знају шта ће их снаћи, сточари ваљада могу да одахну.

Премија за млеко неће бити укинута ни смањивана, а произвођачи ће бити заштићени. Премија за млеко биће до седам динара, а повећани су и прелевмани на увоз живих свиња, сира типа „гауда”...

Е. Дн.
 

Дуг у три рате

– Сви пољопривредници који нису добили подстицаје по основу биљне производње 2015. године, добиће их по редоследу подношења у три исплате: једна ће бити сада већ у јануару, друга у фебруару и трећа у марту – најавила је министарка пољопривреде Снежана Бошковић Богосављевић.
Ратари треба да добију 6.000 динара субвенција по хектару и по 3.000 за гориво и ђубриво.

EUR/RSD 117.1527
Најновије вести