Како Светска банка подржава реформе у Србији

Директорка Светске банке за Југоисточну Европу Елен Голдштајн изјавила је данас да су почетни напори на реформама дали резултат и да све док се задржи замајац реформи и док та посвећеност постоји,

Србија има одличан ниво финансијске и техничке подршке Светске банке како би се обезбедило да имплементација реформи доведе до позитивних резултата.

Голдштајн је за РТС рекла да Светска банка изузетно блиско сарађује са ММФ-ом и са Владом у дефинисању макроекономских оквира и фисакалног оквира на средњи рок.

"Оно што можемо да закључимо из управо обављене контроле је да су почетни напори на реформама сада дали резултат. То доприноси тржишном преокрету у перцепцији озбиљности Србије у спровођењу реформи у модернизацији економије и државне управе", рекла је Голдштајн.

Према њеним речимна, то је веома позитиван догађај за све српске грађане, али постоји потреба да се продуби импелементација у неким кључним и осетљивим областима.

"Све док се задржи замајац реформи и док та посвећеност постоји, ви имате одличан ниво финансијске и техничке подршке Светске банке како би се обезбедило да имплементација реформи доведе до позитивних резултата", рекла је Голдштајн.

Говорећи о јавним предузећима, Голдштајн је истакла да су државна предузећа једно питање које се мора решити у Србији.

"У Србији имамо на стотине државних предузећа која заиста и не спадају у јавни сектор, јер не производе пуно и велика су оптерећења за буџет и одвлаче средства од неких висококвалитетних услуга као што су здравство и образовање. То је проблем који се мора решити и средства упумпати у приватни сектор где ће се боље искористити", казала је Голдштајн.

Према њеним речима, различите су врсте државних предузећа као трговинска комерцијална предузећа где се лакши случајеви, јер или нису економски рентабилна и морају ићи под ликвидацију или постоји потенцијал да се приватизују и пређу у приватни сектор где могу ефикасније да послују.

"Оно што је већи проблем су комунална предузећа, јавна предузећа попут ЕПС-а, "Србијагаса", Железнице - ту постоје легитимни разлози да остану у државној својини, али врло често не пружају рентабилне и квалитетне услуге и ту је Светска банка сарађивала са Владом за сва државна предузећа у протеклих неколико година како би смо направили стратегију да решимо питања свих тих предузећа", рекла је Голдштајн.

Како је истакла, нека ће бити ликвидирана, друга ће бити приватизована, а треба се фокусирати на ефикасност.

До краја месеца очекује се анализа Светске банке о 100 институција о броју запослених.

"Прерано је да се о томе изјашњавам. Не постоји модерна државна управа, модерни апарат да би сте били пуноправна чланица ЕУ", рекла је Голдштајн.

"До краја септембра очекујемо да ћемо бити у стању да дамо неке конкретне препоруке у октобру", најавила је Голдштајн.
(Танјуг)

EUR/RSD 117.1527
Најновије вести