Константан раст трговинске размене са Грчком

Уз традиционално добре, пријатељске односе, Србија и Грчка могу имати и много бољу привредну сарадњу, указано је на Пословном форуму Србија–Грчка, одржаном у

Привредној комори Србије, на којем је учествовало више од 500 привредника из Грчке и Србије.

По речима председника ПКС-а Марка Чадежа, Грчка је међу десет највећих инвеститора у Србији с улагањима већим од две милијарде евра, а највећа су у банкарски сектор, али и у трговину, туризам, хотелијерство, производњу цемента, ИТ технологије, као и металску индустрију. Он је нагласио да се у последњих десет година укупна робна размена Србије и Грчке кретала од 260 до 390 милиона евра, наглашавајући да је 2013. године размена била максимална, а у 2015. износила 377,7 милиона евра, што је три пута мање него размена коју Србија има с осталим земљама у региону. По његовим речима, најзанимљивији сектори у Србији за грчке инвестиције су агробизнис и енергетика, а потом туризам, хотелијерство и некретнине, а истакао је да очекује да ће тражња на грчком тржишту ојачати не само за сировинама већ и за готовим производима из Србије и да ће се размена двеју земаља уравнотежити.

По речима помоћника министра привреде Драгана Угрчића, трговинску размену Србије и Грчке од 2000. године карактерише константан раст, а компаније из Грчке, које овде послују, запошљавају више од 7.000 људи.

Државни секретар Министарства трговине, туризма и телекомуникација Стеван Никчевић рекао је да се процењује да је у првих десет месеци 2016. обим трговине Србије и Грчке био 324,5 милиона евра, док је обим инвестиција у првој половини године процењен на 34,1 милиона евра.

 

EUR/RSD 117.1527
Најновије вести