Михајловић: Електронске грађевинске дозволе од 2016. године

Потпредседница владе и министарка грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре Зорана Михајловић најавила је данас да ће од 1. јануара почети електронско издавање грађевинских дозвола и позвала градове и општине да се на враме припреме с обзиром да неће бити померање рока.

Представници НАЛЕД-а, УСАИД-а и ГИЗ-а су поручили да ће електронске грађевинске дозволе значајно убрзати привлачење инвестиција и допринети убрзаном развоју локалних самоуправа широм Србије.

Михајловић је на састанку са представницима више од 100 градова и општина у Клубу посланика, рекла да ће увођење електронских грађевински дозвола бити наставак примене Закона о планирању и изградњи што ће додатно побољшати место Србије на листи Светске банке у условима пословања.

''Закон о планирању и изградњи је заживао и градови и општине за мање од месец дана издају грађевинске дозволе'', рекла је Михајловић додајући да је то био први корак и да сада локналне самоуправе треба да уведу и електронске грађевинске дозволе.Она је позвала градове и општине да на време донесу планску документацију која је неопходна за успешну примену електронских дозвола.

Михајловић је, такође, препоручила градовима и општинама да обезбеде грађевинске инспекторе с обзиром да поједине немају ниједног инспектора за грађевинарство, као и да могу да их пронађу међу постојећим запосленима у општини и комуналним предузећема тако што ће их обучити за посао грађевинских инспектора.

(Танјуг)

EUR/RSD 117.1527
Најновије вести