Михајловић: Издато за 30 одсто више грађевинских дозвола

Потпредседница Владе Србије и министарка грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре Зорана Михајловић изјавила је данас да је Закон о планирању и изградњи даје резултате

и да је издат број грађевинских дозвола који је већи за 30 одсто од просека у претходних седам година.

Михајловић је рекла да се за сада успело у првом кораку добијања свих грађевинских дозвола и навела пример Београда, који је успео да даје грађевинске дозволе за мање од пет дана, а да сада следи други, електронски део - да се једним "кликом" дође до електронске дозволе.

Постојаће електронски потписи, електронски ће се достављати пројекат за грађевинску дозволу, а биће могуће пратити сваког тренутка, било на рачунару, било путем смс на телефону, где иде предмет и електронски на мејл добити грађевинску дозволу, објаснила је Михајловић у Јутарњем програму ТВ Пинк.

Михајловић је, говорећи о ранг листи Светске банке о условима пословања, најавила да ће електронска грађевинска дозвола да утиче на тек следеће године у извештају Светске банке, јер се он даје у новембру.

Говорећи о легализацији, односно озакоњењу објеката, Михајловић је истакла да је реч о процесу, који је у интересу грађана и да је јавни интерес државе да се коначно реши питање нелегално изграђених објеката.

"Уколико сте, на пример, направили нелегално, било да је то зграда, било да је то тераса, шта год то било, долази инспекција, даје вам решење о рушењу и налаже вам кроз то решење да кренете у процес озакоњења или легализације", рекла је Михајловић.

Михајловић је истакла да је држава омогућила да се најлакши, најједноставнији и најјефтинији могући начин озакони објекат и да је циљ да држава коначно зна шта има на својој територији.

"Имамо милион и по нелегално изграђених објеката и две групе људи - 700.000 оних који су већ по претходним законима поднели неку документацију", прецизирала је Михајловић и додала да они плаћају само своју фиксну таксу.

Михајловић је додала да постоје други, више од 700.000 који су наставили да раде нелегално, да код њих долази инспекција и издају решење о рушењу у којем пише да су дужни у року од седам до 10 дана да покрену процес озакоњења и да се у року од 30 дана озаконе.

Министарка је рекла да очекује да ће закон бити у примени до 10-ог, односно 15-ог новембра и да ће на дан када се закон буде усвојио бити урађени сателитски снимци целе Србије.

Министарка  је најавила директне летове за Сједињене Америчке Државе које очекује од марта, да ће бити неколико пута недељно, а за сада је готово сигурна дестинација Њујорк.

Михајловић је истакла да ће ове године бити завршена обнова пруга на којима ће возови саобраћати брзином до 100 километара на сат, да Србија има нове возове и прецизирала да говори о пругама Инђија - Голубинци, Београд - Панчево, готово по целој Србији, поготову дуж Коридора 10.

"Ми ћемо у року од три године имати реконструисаних или модернизованих 500 километара пруге", најавила је Михајловић и додала да је ту и нови пројекат Београд - Будимпешта.

На питање да ли ће бити избора или реконструкције Владе Србије, Михајловић, која је и потпредседница Српске напредне странке, одговорила је да свако мора да ради свој посао и да питања да ли ће бити избора или неће и да ли ће бити реконструкције, то мора да буде по страни.

Важне су одлуке пред Србијом, која мора да се бори везано за неулазак Косова у УНЕСКО да реформе ниједног тренутка не трпе због било какве приче, нагласила је Михајловић и додала да се пројектује да ће привредни раст бити преко 1,5 одсто.
(Танјуг)

EUR/RSD 117.1527
Најновије вести