Лагард: ЕЦБ подигла прогнозу привредног раста и инлфације

ФРАНКФУРТ: Европска централна банка повећала је пројекцију инфлације за 2021. услед скока цена на почетку године и благо подигла прогнозу привредног раста, иако су мере ограничења за сузбијање пандемије ковид-19 продужене.
lagard
Фото: Tanjug/AP

Према новом основном сценарију, ЕЦБ очекује да ће бруто домаћи производ (БДП) еврозоне ове године порасти за 4,0 посто уместо за 3,9 процената, колико је предвиђано у децембру, пренои Ројтерс.

Такође, очекује се да ће инфлација у просеку износити 1,5 одсто, што је изнад раније пројектоване стопе од 1,0 посто, рекла је на конференцији за медије председница ЕЦБ Кристин Лагард након седнице централне банке.

Међутим, дугорочне пројекције су тек незнатно промењене, што указује на то да су овогодишња одступања углавном изазвана једнократним факторима који не мењају ширу слику.

Лагард је рекла да су ризици по економске изгледе постали уравнотеженији, али да краткорочни и даље нагињу ка негативној страни због пандемије и мера за њено обуздавање.

Додала је да ће под утицајем привремених фактора и раста цена енергената инфлација бити већа ове и наредне године него што се раније очекивало.

Централна банка еврозоне је благо спустила прогнозу привредног раста за идућу годину на 4,1 проценат са претходно пројектованих 4,2 посто, док је за 2023. задржала на непромењеном нивоу од 2,1 одсто.

С друге стране, повећала је пројекцију инфлације са 1,1 на 1,2 посто за 2022. годину, а у 2023. очекује раст потрошачких цена од 1,4 процента, колико је предвиђала и пре.

Председница ЕЦБ је навела да опоравак светске тражње и додатне фискалне мере подржавају глобалну и активност у еврозони, али да упорно високе стопе корона инфекција, ширење мутираних сојева вируса и с тим повезано продужење и пооштравање мера ограничења имају негативан краткорочни утицај на привреду блока.

Долазни економски подаци указују на наставак економске слабости у првом кварталу 2021, услед упорног трајања пандемије и последичних мера за њено сузбијања. Као резултат тога, реални БДП ће вероватно поново пасти у првом кварталу ове године, рекла је Лагард.

Ипак, додаје да се очекује стабилан економски опоравак током године подржан кампањом вакцинације и постепеним ублажавањем мера локдауна.

Истакла је да је ценовни притисак на раст базне инфлације остао "млак" у контексту слабе потражње и значајног застоја на тржиштима рада и робе.

У таквим условима, очување повољних услова финансирања за све секторе привреде током периода пандемије и након њега остаје од суштинског значаја за подупирање економске активности и заштиту средњорочне стабилности цена, нагласила је Лагард.

Према њеним речима, ЕЦБ ће наставити да прати кретања девизног курса с обзиром на његове могуће импликације на средњорочне изгледе инфлације.

Лагард је на крају поручила да је централна банка спремна да по потреби прилагођава све своје инструменте како би подржала економску активност и осигурала да се инфлација континуирано креће ка циљаној стопи ЕЦБ од незнатно испод 2,0 посто.

EUR/RSD 117.1121
Најновије вести