Народна банка објавила листу свих накнада банака у Србији

То да се на банкарским трошковима може доста заштедети ако се пажљиво изабере банка и пакет-рачун који се користи клијенти финансијских кућа одавно знају.
novac banka
Фото: Tanjug (S. Radovanović, ilustracija)

Колико може да се зашпара? Сада ће то моћи прецизно да израчунају. Народна банка Србије је  на свом сајту објавила упоредиву листу свих накнада које финансијске куће на домаћем тржишту наплаћују грађанима и привреди. Осим што ће клијенти бити добро информисани, у нашој централној монетарној институцији очекују и да ти подаци допринесу смањењу трошкова.

Најраспрострањенија банкарска услуга код нас је динарски текући рачун. По подацима Удружења банака Србије за фебруар, код нас у банкама има 7.407.523 отворна рачуна тог типа. Грађанима се нуде бројни пакети који носе силне погодности те свако може наћи своју добитну комбинацију, но, увек треба имати основни динарски рачун. Али и ту при избору треба бити обазрив. Када се рачун отвара, клијенте то не кошта ни динар. Међутим, месечно вођење рачуна стаје од нуле па до неколико стотина динара. За оне који тек отварају рачун или се спремају да мењају банку ето и упоредних података о томе.

Бесплатно је могуће рачун отворити код банке која је према пословној политици посвећана раду с малим бизнисом и нема велику мрежу пословних јединица

По подацима НБС-а, најповољније је рачун отворити код Опортјунити банке. Ту у рубрици „Вођење рачуна” пише „бесплатно”. Проблем је што је та банка према пословној политици посвећана раду с малим бизнисом и нема велику мрежу пословних једниница. За старије клијенте то може бити проблем.

Вођење рачуна код банке Поштанска штедионица спада у јефтиније. Клијенти који преко њих примају плату или пензију добијају месечно вођење за 70 динара ако су пензионери, док је за запослене то 110 динара. За друге то је 90 динара, односно 145.


М и Е различито

Уз пакет основног динарског рачуна клијенти углавном добијају и могућност да користе мобилно и електронско банкарство без додатних трошкова. После се свака услуга преноса или плаћања рачуна тарифира појединачно. У Поштанској штедионици се та могућност додатно плаћа 50 динара, али прве три трансакције свако има право да обави бесплатно. Тако клијент може да провери да ли му та услуга одговара или не. 


Код Директне и Ерсте банке вођење основног рачуна је 150 динара месечно. Нови клијенти Ерсте банке прве године вођење рачуна добијају на поклон или  бесплатно. У Сбербанци је ова услуга 95 динара. У Интези основни рачун стаје 195 динара. Ко отвори исти тип рачуна у Рајфајзен банци, вођење плаћа 250 динара месечно.

Уз основно евидентирање прилива и одлива на рачунима, банке клијентима дају бесплатно бар „дина” картицу. Интеза им додатно уручује и „визу” без трошкова.

Д. Вујошевић

EUR/RSD 117.1117
Најновије вести