НБС:Обављена прва бесконтактна трансакција Дина картицом

БЕОГРАД: Прва бесконтактна трансакција Дина картицом обављена је захваљујући сарадњи НБС и картичне шеме из Кине УнионПаy Интернатионал.

Трансакција је обављена на једном продајном месту картицом DinaCard-UnionPay у прихватној мрежи DinaCard, објавила је НБС, чија је гувернерка Јоргованка Табаковић иницирала сарадњу с кинеском страном.

У НБС кажу да су бесконтактна плаћања реализована у оквиру пилот-продукције коју заједно спроводе НБС, UnionPay Интернатионал и Банка Поштанска штедионица, а која подразумева издавање ограниченог броја картица с функцијом бесконтактног плаћања и реализацију трансакција плаћања и подизања готовине.

Реализацију овог пројекта подржала је и АИК банка, као прва банка прихватилац која је омогућила трансакције картицама DinaCard-UnionPay на својој прихватној мрежи, односно својим ПОС терминалима и АТМ уређајима, као и компаније-процесори који пружају услуге наведеним банкама, наглашавају у НБС.

На тај начин корисници Дина картица до краја ове године имаће на располагању технологију бесконтактног плаћања, као и могућност да Дина картицом плаћају и подижу готовину у више од 180 земаља у свету, а у Србији ће моћи да плаћају и подижу готовину на свим продајним местима и банкоматима.

Нова услуга, уз најниже трошкове за обраду трансакција за све учеснике омогућиће да Дина картица и даље остане први избор и трговаца и корисника картица, наводи се у саопштењу централне банке.

НБС подсећа да је Банка Поштанска штедионица прва банка која је издала картицу DinaCard-UnionPay, а да су и остале банке веома заинтересоване за издавање.

У НБС напомињу да је за масовно издавање DinaCard-UnionPay картице потребно да прихватна мрежа ПОС терминала и АТМ уређаја у Србији буде оспособљена за њено прихватање, да су активности на том плану у току и да се очекује да ће до краја ове године банке издаваоци кренути с масовним издавањем заједничке картице.

EUR/RSD 117.1207
Најновије вести