Савић: Када кинески производ поскупи, свет је дотакао дно

БЕОГРАД: Економски проблеми са којима се и ми и свет суочавамо почели су са пандемијом, али то је било само прво полувреме, а ово друго у коме смо сада, још је горе и потрајаће, изјавио је данас економиста Љубодраг Савић.
ekonomska kriza, pixabay.com
Фото: pixabay.com

Рекао је да је и Кина у кризи и додао да "када кинески производ поскупи-свет је дотакао дно".

Савић је истакао да је ситуација када је реч о вредностима валута тренутна, да ће трајати неко време па ће се ствари променити а такве флуктуације, оценио је, могу да буду и шпекулантског карактера.

Према његовим речима, гледано на дуги рок, долар ће бити најстабилнији, али, како је указао, може да потоне из других разлога.

"Американци могу да га чувају, а могу и да га намерно обарају. Америка га не брани зато што нема јаку извозну привреду. Пушта га у слободни ток, јер највећи део робе долази с Далеког Истока", објаснио је Савић гостујући на ТВ К1.

Истакао је и да је у највећим и најбогатијим европским земљама попут Велике Британије, Француске и Немачке, криза прави шок за народ, али и за власт.

"Они не могу да верују да им се то дешава у 21. веку, да цене расту, да нема гаса, струје. Не могу да разумеју да им неко препоручује да смање температуру у стану на 19 степени и да се не туширају сваки дан", навео је професор Савић.

Додао је да су људи у западном свету живели лепо и удобно, уживали у јефтиним кинеским производима и радној снази с југа Европе и других крајева света, јефтиним руским сировинама и енергији али да тога више нема.

Нагласио је да ће неки и даље живети добро али да већина неће.

"Европљани све што се дешава доживљавају као катаклизму. Из разговора са људима који живе у Немачкој, стекао сам утисак да су они забринутији него ми у Србији, што је парадоксално", рекао је Љубодраг Савић.

Оценио је да не постоји реална стратегија за ношење са проблемима у којима су се земље нашле и да је у садашњој ситуацији боље помагати сиромашнима, што важи и за Србију.

Оценио је да се Србија још добро држи и много боље него неке развијене земље.

"Али, наше бисаге су танке и на ивици смо ножа. Одржавамо стабилност захваљујући неким добрим резултатима из претходног периода али сви знамо да нема новца који се не може потрошити", истакао је Савић.

Додао је да ћемо то што сада привидно помажемо привреди и становништву, касније платити и да Европа то не ради, већ даје препоруке за смањење потрошње.

Навео је и да када би се криза у Украјини сада завршила, рецесија би трајала још годину, две или три.

"Проблем је што нико томе не види крај и криза ће бити све већа. Нема реалних извора за помоћ грађанима осим задуживања, па да будуће генерације плаћају или да повећате порезе", рекао је Савић.

Оценио је да када се замрзну цене, што смо ми радили и деведесетих година, то нема ефекта на дуги рок.

Савић је навео и да кинески производи који су били јефтини сада путују два или три пута дуже, а уз скупљи превоз и курсне разлике скупљи су за 20 до 40 досто.

"И Кина је у кризи. А када кинески производ поскупи - свет је дотакао дно", закључио је Савић.

EUR/RSD 117.1121
Најновије вести