СТАРЕ НЕКРЕТНИНЕ СКУПЉЕ ОД НОВИХ Ко у Новом Саду чека појефтињење станова, неће га скоро дочекати?! (фото)

У Новом Саду старији станови су траженији од новијих, док примат држе и по цени, а на то, по речима агената за некретнине, утичу власници староградње, квалитет стамбеног простора, локација и то што су укњижени. 
Дневник/Ф. Бакић  
Фото: Дневник/Ф. Бакић  

У Новом Саду током трећег квартала прошле године је више продато старијих станова у односу на новије и то 461, док је од инвеститора прометовано 340 некретнина. Распон цена је, такође занимљив, јер староградња предњачи, па је квадрат достигао 3.547, док је минимална цена 575, а просечна цена је 1.850 евра. До сада, бар по извештајима Републичког геодетског завода, није забележено да је цена старијих станова достизала толику цену.

Током другог квартала прошле године, максимална достигнута цена у Новом Саду за старију градњу није прелазила 3.143 евра. Квадрат новијих станова у трећем кварталу није прешао 3.295, док је минимална цена 507, а просечна 1.845.

Фото: Дневник/Ф. Бакић  

У Новом Саду током трећег квартала прошле године је више продато старијих станова у односу на новије и то 461, док је од инвеститора прометовано 340 некретнина

Данча Слалов, директор „Статус некретнина” из Новог Сада, каже да је на поскупљење старијих станова утицало неколико фактора, а да тренутно влада затишје бар када је реч о реализацији купопродајних уговора.


Војводина предњачи

Војводина по подацима Републичког геодетског завода у трећем кварталу ове године предњачи по расту цена некретнина, док потражња за становима опада у читавој држави.

Цене старијих станова су у већем расту за 9,26 одсто, док је у сегменту „новоградње”, односно куповине од инвеститора, раст цена износио 6,26 одсто.

У трећем кварталу 2023. године, у односу на исти период 2022., забележен је пад броја купопродаја у Новом Саду за 984 уговора (34,9 посто), у Београду за 1.722 уговора (21,4 посто), Нишу за 147 уговора (15,3 посто) и Крагујевцу за 93 уговора (12,8 посто).


- С једне стране, имате власнике старијих станова, који држе високу цену, јер најчешће желе да продају један, а купе новији стан. Тако да су они једна карика у ланцу која утиче на висину цене, јер им је потребна одређена свота новца да би купили нову некретнину или уложили готовину у неки посао. У последње време доста инвеститора се појавило на тржишту и ту постоји такође разлика у квалитету градње. Нису сви новији станови лошијег квалитета у односу на старије али има и тога на тржишту. Онај ко купује стан води рачуна да је некретнина укњижена, што је код старијих станова већ завршен посао. Било је доста малверзација претхдоних година, те они који купују станове поучени неким грешкама људи који су све то прошли не желе да ризикују, па је и то један од разлога што се људи одлучују за куповину старијег стана. На цену свакако утиче и локација некретнине, па и оне старије – каже Слалов.  

3.547 евра по квадрату достигла староградња

Мишљења познавалаца тржишта некретнина су да већих осцилација цена некретнина у Србији неће бити, те да су појефтињења која су се десила у претходном периоду вероватно и коначна.

Фото: Дневник/Ф. Бакић  

- Цена грађевинског материјала држи цену и на том тржишту нема осцилација тако да је немогуће очекивати веће промене у вези са ценама станова. Дешавања на светском нивоу и ратови који се тренутно дешавају такође утичу на све то, тако да је нереално очекивати цене станова из 2007. године. Тренутно се људи у већини случајева интересују за цене некретнина, док влада затишје бар када је реч о реализацији уговора– каже Слалов.

С. Аничић Илић

EUR/RSD 117.1131
Најновије вести