Нереалан ток преко Грчке и Македоније до Србије

– Предлог председника Русије Владимира Путина о изградњи европског гасног чворишта на граници Турске и Грчке, од којег би гасовод даље водио преко Македоније и Србије до Аустрије је добар,

 али не баш известан јер Европа, која треба да гради тај гасовод, нема новца за то – изјавио је генерални секретар Удружења за гас Србије Војислав Вулетић. – То је добар предлог јер би изградња тог гасовода одговарала и Европи и Трећем енергетском пакету ЕУ пошто би тако Европа сама себи изградила гасовод од грчко-турске границе до својих одредишта и он би могао примити и гас других произвођача, осим руског.

Председник Путин је прекјуче рекао да ће могућност изградње европског гасног чворишта на граници Турске и Грчке зависити од жеље ЕУ, а Русија је, са своје стране, спремна да ради у правцу његове реализације.

– Да ли је могућ тзв. европски хаб на граници Турске и Грчке? То не зависи од нас, већ од наших европских партнера – рекао је Путин на редовној годишњој конференцији за новинаре. – Да ли они желе да имају сталне, гарантоване испоруке гаса из Русије, без транзитних ризика? Ако желе, онда ћемо радити на томе. Тада можемо преко Грчке ући у Македонију, даље у Србију. Можемо поново стићи до Баумгартнера у Аустрији (до тог места је требало да иде и Јужни ток). Ако не желе – онда нећемо радити.

Путин је почетком децембра у Турској објавио да Русија у постојећим условима не може наставити изградњу Јужног тока, пре свега због неконструктивног става ЕУ.Економиста Љубодраг Савић, међутим, сматра да је Јужни ток пројекат који нема алтернативу и да је и даље у опцији јер тај гасовод треба Европи. Савић је изјавио Танјугу да ће после 2017. године, када истекне уговор Русије и Украјине о транспорту гаса преко Украјине за Европу, тај транспортни систем остати неупотребљив.

– Као алтернатива, Европи ће остати само Северни ток, који је недовољан за Европу, и то су разлози због којих Европа мора размишљати о новом гасоводу – рекао је Савић, подсетивши на то да је то посебно важно јер је Русија у споразуму с Кином и вероватно у будућности и с Јапаном решила питање где ће пласирати свој гас и ако не буде Јужног тока. – Према томе, све су карте на столу, ово је једна дипломатска игра, на коју ми не можемо утицати и која не зависи од нас, али сам поприлично оптимиста да ће још бити разговора о Јужном току. Верујем да су чак шансе за изградњу Јужног тока 50:50, уз веће шансе да ће бити изграђен, него да ће бити напуштен.

Немачка канцеларка Ангела Меркел подржала је пре три дана захтев Бугарске за одржавање нових преговора с Русијом о пројекту Јужни ток.
– Морамо да испитамо сва правна питања везана за пројекат Јужни ток и затим да их искористимо за напредак разговора с Русијом – изјавила је Меркелова после разговора с бугарским премијером Бојком Борисовом у Берлину.

Е. Дн.

ЕУ добила што је тражила

– Што је ЕУ тражила, то је и добила – рекао је Војислав Вулетић, коментришући обустављање пројекта Јужни ток и предлог да сада европске земље граде нови гасовод од турско-грчке границе до својих потрошача.
Вулетић не очекује да ће се „Гаспром” предомислити и да ће сада понудити да гради гасовод новом трасом, од Турске до европских потрошача, уместо преко Бугарске, куда је требало да се протеже Јужни ток, подсетивши на то да је „Гаспром” у сарадњи с европским компанијама, хтео да гради Јужни ток јер има и гас и новац, али да то ЕУ није хтела.
 

EUR/RSD 117.1627
Најновије вести