НИС новосадску рафинерију пустио низ воду

Иако је још пре три године било најављено да ће у рафинерији нафте у Новом Саду почети радови на модернизацији постројења да би се ту производила базна уља, по свему судећи, на то ће се још чекати.

Наиме, како је за „Дневник” саопштено из НИС-а, план компаније за рафинерију у Новом Саду раније је подразумевао изградњу комплекса за производњу базних уља, али у сложеним условима у којима нафтне компаније тренутно послују, имајући у виду пад цене сирове нафте на светском тржишту, НИС тренутно тражи могућност оптимизације пројекта у циљу повећања ефикасности.

Дакле, за сада се не може поуздано рећи да ли ће у рафинерији нафте у Новом Саду почети модернизација постројења, и када, али је извесно да ће инвестиција вредна више од 130.000.000 евра чекати боље дане. Да подсетимо, у рафинерији нафте у Новом Саду крајем октобра 2012. године започет је процес припреме за изградњу модерне фабрике и најављено да ће из нафтног постројења у Новом Саду на тржиште бити пласирана базна уља широког спектра. При томе је истакнуто и да ће, планом да се у новосадској рафинерији производе квалитетна базна уља а не деривати нафте, она бити стављена у ред веома ретких постројења у свету, пошто такво у Европи постоји само у Шведској, те да би након модернизације новосадска рафинерија била јединствена у овом делу Европе. Уз одлагање изградње постројења за производњу квалитетних базних уља, која би требало да се производе из сопственог извора јединствене нафте типа „велебит”, веома погодне баш за производњу нафтенских и парафинских уља, може се очекивати да ће се чекати и на нова радна места јер је било речи да ће, по завршетку инвестиције, у новим погонима посао наћи око 200 људи.

И док се планирани и најављени посао и не реализује, из рафинерије нафте у Новом Саду пут тржишта пласирају се мазива. Како кажу у НИС-у, у рафинерији у Новом Саду је производња и логистика НИС-овог бизниса с мазивима, а на блендингу се производи око 190 производа мазива и техничких течности – моторних, мењачких и индустријских уља, техничких течности, уља за обраду метала, уља за пољопривредну и грађевинску механизацију, мазивих масти, процесних уља за гумарску индустрију. У последњих пет година, истичу у тој компанији, продаја је значајно повећана, а прошле године произведено је 10.540 тона производа који задовољавају све захтеве Европске директиве, која је ступила на снагу у Европи у јуну ове године. Осим у Србији, та мазива пласирају се на тржишта Хрватске, Босне и Херцеговине, Румуније, Бугарске, Црне Горе, Словеније, Македоније и Албаније.

Ако се суди по томе, пласман базних уља, која би тек требала да се производе у новосадској рафинерији, а којих нема много на тржишту, требало би да буде још успешнији.

Д. Млађеновић

 

Шири се палета еколошких производа

Из погона рафинерији нафте у Новом Саду на тржиште се пласирају и еколошки прихватљиви производи, који смањују садржај штетних азотних оксида у издувним гасовима. Уз већ постојеће, укоро се очекује и биоразградиви производ за потребе шумарства и пољопривреде.

EUR/RSD 117.1627
Најновије вести