Општине саме да траже инвеститоре

Панчево је један од пет градова у Србији који поседују цертификат о повољном пословном окружењу, што му је омогућило да у протеклом периоду привуче стране инвестиције, али не

у броју у којем би желео. Због тога планира да у наредном периоду заврши инфрастуктурно опремање и пословно активирање „гринфилд зона” кроз осмишљавање ефикасне и ефективне политике подршке, пре свега сектору малих и средњих предузећа, и развоју породичног бизниса, а добру основу за планове налази у Закону о улагању.

Након усвајања Закона о улагањима, који изједначава статус страних и домаћих инвеститора, биће оснивани савети за економски развој, чиме ће и Панчево, али и све друге општине у Србији, појачати улогу своје канцеларије за локални економски развој у привлачењу и реализацији инвестиција. По објашњењу саветнице министра за привреду Тамаре Јуренић, улога канцеларија за локални економски развој је веома важна јер оно што Република спроводи није могуће реализовати без учешћа општина.

– Њихова улога је толико важна да оне себи више не могу дозволити луксуз да буду пасивне у поступку улагања – објаснила је Тамара Јуренић. – Осим што треба да препознају потенцијале на свом локалу и да их истакну, као и потенцијалног улагача, оне треба да пруже квалитетну помоћ и подршку приликом улагања и да развију хармонизацију између локала и Републике. Њихова улога је до те мере важна да ништа што у Републици урадимо није могуће реализовати без учешћа локалне самоуправе.

Локалне самоуправе неће више, као што су то чиниле у претходним годинама, рачунати на државну помоћ за све што им недостаје јер постоје законски оквири на основу којих се она може делити. По речима Ирене Марковић из Одељења за контролу државне помоћи, које је део Министарства финансија, очекује се да убудуће буде више развојне државне помоћи, а не социјалне.

– Државна помоћ има леп карактер, али је она пре свега развојна – објаснила је Ирена Марковић. – У Европи се последњих година негује да државна помоћ иде за истраживања и развој, за заштиту животне средине. Код нас, нажалост, за сада је државна помоћ углавном била за отклањање недостатака у привреди, који су последица година иза нас. Надам се да ћемо што пре имати више развојних државних помоћи.

Љ. Малешевић

 

Државна помоћ

Државна помоћ може бити додељена, у складу са чланом 5 Закона о контроли државне помоћи, ради унапређења економског развоја подручја Србије с изузетно ниским животним стандардом или с високом стопом незапослености, ради отклањања озбиљног поремећаја у привреди, за унапређење одређених привредних делатности или одређених привредних подручја и за унапређење заштите и очувања културног наслеђа.

Даје се кроз субвенције, кредите под повољнијим условима, кроз пореске подстицаје, смањење доприноса за обавезно социјално осигурање, отпис дуга, гаранције, продају имовине…

EUR/RSD 117.1527
Најновије вести