Откази ће се делити на лето?

Пред Србијом је врло амбициозан програм смањивања дефицита и реформски пакет који не би био остварив без ММФ, а највећи изазов ће свакако бити реформа јавног сектора.

Председник Фискалног савета Павле Петровић истакао је да су ризици велики и да то неће ићи глатко и да је најтежи проблем реформа јавних и државних предузећа и предузећа у реструктурирању те да то представља професионални, политички и социјални изазов.

„До сада ми нисмо успели да загребемо тај проблем. С друге стране, ако се тај проблем не реши, све уштеде од плата и пензија биће почишћене. Сада је велика прилика да уз помоћ ММФ-а најзад тај део средимо и онда би био постигнут велики успех, јер би се поред фискалних и буџетских уштеда добила једна реформа која би значајно средила важан део привреде”, истакао је Петровић.

Председник Фискалног савета рекао да је са ММФ-ом постигнут договор и да смо на почетку трогодишњег пута, али и да су велики изазови испред нас.
Према његовим речима, један од великих ризика јесте реформа јавног сектора, буџетског сектора, односно запошљавање, смањивање запослености у том буџетском сектору, али паралелно са тим и реформа тог сектора, школства, здравства, јавне администрације, да би јавни сектор постао ефикаснији.
С друге стране држава каже да има план. Министар финансија Душан Вујовић изјавио је да ће се до јула изаћи са планом рационализације броја радних места у јавном сектору.

„Колико ће бити отпуштања и стварног вишка запослених зависиће од места на којем се они налазе и од тога колико ће се њих одлучити да раније оде у пензију”, рекао је Вујовић.Он је рекао да Министарство државне управе и локалне самоуправе ради на новој систематизацији платних разреда, на основу које ће се знати колико људи ради на појединим местима, колико су плаћени и где су вишкови.

Није циљ смањење запослених него ефикасна држава и да грађани имају већу мотивацију да раде у приватном сектору”, рекао је Вујовић.Према његовим речима, Светска банка ће структурним кредитима од око 630 милиона долара помоћи реструктурирање кључних јавних предузећа, реформу државне управе и реструктурирање друштвених предузећа у Агенцији за приватизацији.

Вујовић је рекао да ће државна предузећа имати своје планове реструктурирања, а говорећи о Србијагасу, додао да прво треба увести дисципилину и отклонити губитке које то предузеће има због неплаћања гаса, а онда решавати питање функционисања предузећа.„Кад се уведе дисциплина и грађани и фирме почну да плаћају гас, тек тад ћемо моћи да се ухватимо у коштац са структором трошкова Србијагаса, начином функционисања”, рекао је Вујовић.

Д. У.

 

EUR/RSD 117.1131
Најновије вести