Ветеринари: НЕМА ЛЕКА, НИ ВАКЦИНЕ Опрез људи кључан у сузбијању АФРИЧКЕ СВИЊСКЕ КУГЕ

НОВИ САД: Афричка свињска куге (АКС) шири се невероватном брзином, јер се број оболелих свиња и заражених газдинства сваки дан повећава. На срећу заразна болест, за коју нема лека ни вакцине, присутна је за сада на малим фармама. Али без обзира на то, штете су велике јер је довољно да само једна свиња оболи и да све јединке у оборима буду успаване.
svinje
Фото: pixabay.com

Болест не представља опасност за човека ни за друге животиње,а шири се контактом заражених са здравим свињама, помијама у којима има остатака контаминиране хране, контаминираном водом, превозним средстима, глодарима,инсектима... Вирус се може задржати и на лешевима угинулих и закланих животиња.

Једини спас за ову фаталну болест су мере заштите, свиње треба држати у затвореном дезинфикованом простору и опрезу људи који имају контакт са животињама. Они морају носити посебну гаредробу и обућу када улазе у оборе, прати руке пре и после храњења свиња и пролазити кроз дезинфекциону баријеру.

Пошто је човек кључни да се болест не шири треба радити на томе да људи схвате озбиљност ситуације у којој се сада налазимо ,јер АКС може да угорзи егзистенцију једне фарме али и читаве економије једне земље за шта постоје бројни примери у државама у окружењу и шире. Код нас је до недавно успавано више од 20.000 свиња - утовљених, назимица, прасади и крмача, и евидентирано више од 1.500 места заразе.


Надзор и у ловиштима

Пошто је ситуација озбиљна, Управа за ветерину у склопу разних стручних едукативних скупова, редовних и ванредних активности, посредством националног кризног центра и регионалних и локалних кризних центара, организује и спроводи едукације за ветеринаре, власнике/фармере и ловце и указује да мере заштите имају значајну улогу у спречавању болести на газдинствима у ловиштима.

Ради ефикаснијег спровођења мера надзора у ловиштима, оформљени су тзв интервентни тимови састављени од ловних активиста, ловаца и стручних лица корисника ловишта због правовременог спречавања ширења афричке куге свиња код дивљих свиња. Планираним активностима у кампањама о подизању свести ради се на едукацији ветеринарских радника, узгајивача свиња и ловаца, а издато је и више публикација које се налазе на званичној интернет страници Управе за ветерину.


Зато је важно чути шта ради Управа за ветерину да би се болест зауставила и до свести људи стигло да АКС не бира чије ће свиње бити заражене.

Како су за „Дневник” рекли из Управе за ветерину, ради спречавања уношења, ширења, сузбијања и искорењивања заразне болести спроводе се мере здравственог и епизоотиолошког надзора код домаћих и дивљих свиња, епизоотиолошка истраживања као и праћење кретања свиња на газдинствима, односно ловиштима.

- У складу са донетом Наредбом, из подручја заражених АКС забрањен је увоз и превоз пошиљки домаћих и дивљих свиња, семена, ембриона и оплођених јајних ћелија пореклом од домаћих и дивљих свиња, затим меса пореклом од ових животиња. осим производа термички третираних у херметички затвореној посуди (конзерви) као и производа од меса, споредних производа животињског порекла и добијених споредних производа животињског порекла од свиња термички третираног на минималној прописаној температури, која се мора постићи у свим деловима меса током обраде производа од меса и кожа пореклом од домаћих и дивљих свиња, осим штављене.


ЕФСА четири године у кампањи

Србија је једна од земаља у којима Европска агенција за безбедност хране (ЕФСА) четврту годину заредом, у сарадњи са Министарством пољопривреде, шумарства и водопривреде, спроводи кампању подизања свести међу ветеринарима, фармерима и ловцима, како би подстакли њихово активно учестовање у спречавању ширењу, препознавању знакова АКС и пријављивању сумњивих случајева.

Кампања информисања о превенцији се спроводи у 18 европских земаља.

Болест је тренутно присутна у државама Европске уније (Бугарска, Грчка, Чешка,, Естонија, Немачка, Мађарска, Италија, Летонија, Литванија, Пољска, Румунија, Словачка), као и у земљама ван ЕУ (Молдавија, Украјина, Србија, Северна Македонија, Босна и Херцеговина), где погађа домаће и дивље свиње.


Ради подизања свести о мерама и превенције и ризицима које ова болест доноси, Управа за ветерину је у претходном периоду припремила читав низ едукативног материјала, (штампане брошуре, приручнике), одржаване су обуке и радионице фармерима, ветеринарима, ловцима. - Ветеринари из ветеринарских станица и ветеринарских института су у сталном контакту са произвођачима и саветима утичу на подизање свести о овој болести и мерама које треба да примењују како би ризик од појаве болести свели на минимум.

З. Делић

EUR/RSD 117.0746
Најновије вести