Помоћ за 320 пољопривредних газдинстава

Министарка пољопривреде Снежана Богосављевић Бошковић најавила је данас у Чачку помоћ у семену и ђубриву за 320 овдашњих пољопривредних газдинстава.

"Имајући у виду обим радова које је неопходно спровести и ограничена средства којима располажемо морамо направити приоритете", казала је Богосављевић Бошковић и подсетила да су прошлогодишње поплаве причиниле велику штету и направиле огромне проблеме, отвориле насипе, створиле клизишта, али и уништиле или оштетиле инфраструктуру.

Грађани Чачка имају велике тешкоће због тога, указала је министарка у изјави медијима и прецизирала да је са представницима Србијавода и Дирекције и чачанске локалне самоуправе, дефинисала два проблема.

"Најтежа ситуција је на Љубић кеју због канала који је испуњен водама из септичких јама, што представја и еколошки проблем, али ћемо заједничком и координираном акцијом то решити", поручила је Богосављевић Бошковић.

План је, како каже, да се у најкраћем могућем року изради елаборат за санацију канала који ће заједнички радити министарство, чачанска Градска управа и Србијаводе.

Други проблем су заштитни насипи десне обале Западне Мораве, јер је подручје низводно према Краљеву претрпело велике штете у поплавама.

Уочи сетвене сезоне пољопривредници су оправдано забринути, страхују од нових киша јер би сада и мање падавине могле проузроковати велика оштећења, оценила је министарка пољопривреде.

"Договорили смо се да реагујемо у најкраћем могућем року, припремимо пројектну документацију и започнемо радове на санацији насипа, како би произвођачи били сигурнији приликом засејавања својих њива", истакла је Богосављевић Бошковић прецизирајући да ће та два ургентна проблема бити решена веома брзо.

Према њеним речима, средства за поменуте подухвате ће бити обезбеђена заједничким напорима министарства и локалне самоуправе.

Богосављевић Бошковић је рекла да је прошле године за уређење обале низводно од Љубић кеја опредељено 36 милиона динара, а ове године је из републичког буџета - односно Дирекције за воде намењено 20 милиона динара, што је било предвиђено за редовне активности, односно уређење обала.

"Када су у питању ова два поменута пројекта, тек ћемо добити конкретне податке колико је средстава потребно, али смо спремни да решимо овај велики проблем, грађана Чачка и свих пољопривредника од Заблаћа према Краљеву", рекла је Богосављевић Бошковић.

Она је напоменула да се наставља програм помоћи пољопривредницима оштећеним у поплавама у сарадњи са Међународном организацијом за исхрану и пољопривреду (ФАО), који је вредан осам милиона евра.

Богосављевић Бошковић је подсетила да се овај подухват спроводи од октобра прошле године, а до сада је подршку добило око 10.000 газдинстава у 24 општине, односно помоћ у виду семенског материјала, минералног ђубрива, сточне хране.

"Сада је на реду нова транша помоћи, а пољопривредни произвођачи ће добити семе и ђубриво за пролећну сетву. Подухват је почео да се спроводи пре неколико дана у Лозници, а планирано је да помоћ добије 320 овдашњих пољопривредних газдинстава", подсетила је министарка наводећи да је у протеклом периоду њих 1.590 добило неки вид подршке.

Богосављевић Бошковић је рекла да ће помоћ добити и она домаћинства која нису добила подршку по оцени општинских помоћи.

Министарка је најавила да ће произвођачи имати прилику да аплицирају и за пумпе за наводњавање, косачице, сејалице и други опрему, које су обезбеђене у претходном периоду.

Упитана шта ће бити са каналом за наводњавање у Чачку, министарка је рекла да је припремљено 14 пројеката које финансира Фонд из Абу Дабија, а међу њима је и канал Парменац - Катрга, након чега ће бити расписан тендер за извођача радова и реконструкцију на терену.

Богосављевић Бошковић је најавила да ће Влада Србије и Министарство пољопривреде у наредном периоду посебно стимулисати сточарску производњу, јер је ова грана пољопривреде на историјском минимуму.

"Опредељена су значајна средства за подршку овој производњи, а за поједине мере смо обезбедили додатна средства, тако да ове године премије за млеко износе, односно приплодне краве износе 25 уместо 20 хиљада, приплодне крмаче седам, а било је пет хиљада", навела је Богосављевић Бошковић.

Она је рекла да неће бити запостављене ни друге пољопривредне гране, а акценат ће бити стављен на мала пољопривредна газдинства.

"Пољопривреда је мотор развоја Србије, због чега покушавамо да привучемо инвеститоре, а већ смо направили споразум са италијанском компанијом за производњу органске хране", рекла је министарка.

"Чачански крај има добар географски положај, повољне метеоролошке услове, познат је по производњи воћа, тако да овдашњи пољопривредници, када је у питању производња, треба да се воде према својим стеченим искуствима", закључила је Богосављевић Бошковић.
(Танјуг)
 

EUR/RSD 117.1527
Најновије вести