Престројавање у нашем банкарском сектору тек почело

Повлачење европских банака из југоисточне Европе због високог нивоа проблематичних кредита и укупњавање банкарског сектора у Србији било је очекивано, оцењују економисти.

Професор Економског факултета у Београду Бошко Живковић рекао је да није изненађење што страни инвеститори продају банке Србији, а купују их домаћи бизнисмени.– Перспектива раста банкарског система у земљама југоисточне Европе је слаба – рекао је Живковић. – Европске банке су у проблемима и с релативно ниским капиталом, а решавање проблема у банкама у југоисточној Европи би захтевало доста додатног капитала.

По његовим речима, Треба очекивати и даље повлачење евопских банака из југоисточне Европе, па и Србије.– Странци су преузимали банке у Србији јер су били релативно повољни услови. Како ће их водити домаћи инвеститори, у овом тренутку је тешко проценити – рекао је Живковић.Економиста Иван Николић истакао је да је „концентрација на српском банкарском тржишту мала и да се очекивало укрупњавање банака”.

– Укрупњавање је пожељно, а не видим проблем да то раде домаћи инвеститори, а посебно да купују банке које су имале ограничене активности, а неке вероватно и проблеме у пословању – оценио је Николић. Додао је да је укрупњавање „закон тржишта и позитиван процес јер ће подићи перформансе и појачати конкуренцију међу банкама, а то ће донети добробит и клијентима јер ће појефтинити кредите”.

– Искуство показује да страни власници нису увек успешни – рекао је Николић.Ове недеље су две стране банке прешле у руке српских бизнисмена. Најпре је бизнисмен и власник компаније „МК комерц” Миодраг Костић саопштио да је договорио куповину 100 одсто капитала грчке Алфа банке.Алфа банка послује у Србији од 2002. године, када је купила Јубанку. Костић је раније купио АИК банку, шесту у Србији по нето билансној суми у износу од 1,5 милијарди евра на крају 2016. године, а власник је 20 одсто акција словеначке Горењске банке.

Друга банка која је из иностраног власништва прешла у српско је Финдоместик Београд, коју су купили власници крагујевачке Директне банке Андреј Јовановић и Бојан Миловановић. Финдоместик Београд је део Финдоместик банке Италија, која је у саставу шире банкарске групације БНП Париба. У банкарским круговима није тајна да још неколико власника страних банака у Србији намерава да их прода и напусти ово тржиште.

Е. Дн.
 

EUR/RSD 117.1305
Најновије вести