Сива зона украде 300 милиона евра

Министар привреде Горан Кнежевић је изјавио да Србија због сиве економије годишње изгуби око 300 милиона евра, и позвао грађане да увек траже фискални рачун.

Кнежевић је на конференцији „Сива економија – изазови и решења”, у организацији магазина „Њузвик”, рекао да је сива економија један од највећих изазова с којима се суочава наша привреда и највећа препрека за снажну привреду и подизање конурентности.

– Код нас је ниво сиве економије пет одсто већи од просека ЕУ и око 15 одсто у односу на земље централне Европе – навео је Кнежевић.
Како је казао, у Србији зато сваке године губимо нове школе, путеве и мостове.
 
– Влада је одлучна у борби против сиве економије, и то је један од приоритета, донели смо Национални програм за смањивање сиве економије и Акциони план – истакао је Кнежевић, додајући да ће се у наредне две године интензивно радити на сузбијању сиве економије.
Он је додао да Национални програм за смањивање сиве економије предвиђа ефикасније санкционисање оних који се тиме баве, али и подизање свести грађана. Сива економија је, по његовим речима, трн у оку нашим предузетницима који послују легално и највећа препрека за унапређење пословног амбијента.
 
– Посебну пажњу морамо посветити онима који послују легално – поручио је министар, и додао да је од августа 2015. до јуна ове године забележен раст од 23 одсто новорегистрованих фирми, а ођављивање фирми смањено је у просеку 15 одсто.
Такође, навео је, рад на црно смањен је пет одсто.
 
Министар је поручио и да је борба са сивом економијом сигнал за све инвеститоре.
Министарка државне управе и локалне самоуправе Ана Брнабић изјавила је да је борба против сиве економије стратешки приоритет Владе и комплексан проблем на којем морају радити сви ресори, финансијске и правне институције.
 
Она је навела да би новац који држава губи био довољан да свака општина добије нови дом здравља, за финансирање плата ватрогасаца, полицајаца, лекара, али и да се реконструишу све болнице, специјалне и опште.
 
– Сви морамо учествовати у борби против сиве економије да би се достигао планирани циљ да се до 2020. њен удео смањи на око 26 одсто – рекла је Ана Брнабић на конференцији о смањивању сиве економије.
 
Она је казала да је најважнији постулат на том путу порески морал, односно плаћање пореза, пријављивање радника и издавање фискалних рачуна.
Министарка је навела да је Закон о инспекцијском надзору, чија је примена почела у августу прошле године, већ дао важне резултате па је тако број новорегистрованих предузетника 18,8 одсто већи у односу на период пре почетка његове примене. Ана Брнабић је истакла да је приметно и смањење ођављивања предузетника – 17,3 одсто, што, како је навела, значи да мање прелазе у зону сиве економије.
Она је рекла да се и Пореска управа бори за то да обезбеди фер услове за пословање.
Е. Дн.
 
Пунији пензиони фонд
– Закључно с 21. октобром ове године доприноси у Фонду ПИО већи су 5,6 милијарди динара од предвиђеног плана, што значи да држава све мање повлачи дотације из буџета за исплату пензија – изјавио је  министар за рад Александар Вулин. – То је резултат борбе против сиве економије. Захваљујући томе, ми смо у овој години повукли 17,4 милијарде динара за дотације. 
Како је навео, с таквим повећањем доприноса у Фонду ПИО, до краја године ће 35 одсто дотација за пензије бити из буџета, а све остао ћемо зарадити.
Он је навео да је борба против сиве економије веома важна јер, како је истакао, нелојална конкуренција убија оне који желе да послују легално и регуларно.
 
EUR/RSD 117.1627
Најновије вести