Скуп српских и словеначких привредника наменске индустрије

На маргинама заједничке седнице влада Србије и Словеније, која се одржава данас у Београду, у касарни Топчидер је организован састанак представника привредних друштава у области наоружања

и војне опреме две земље, саопштило је Министарство одбране Србије.

Отварању скупа, чији је циљ унапређење привредне сарадње и до кога је дошло на заједничку иницијативу два министарства одбране, присуствовали су ресорни министри Зоран Ђорђевић и Андреја Катич.

Поздрављајући госте из пријатељске Словеније, Ђорђевић је подсетио на 2012. годину и иницијативу за почетак сарадње, када је у Бриселу упознао Жељка Краља и када су први пут као национални директори за наоружање разговарали о моделима сарадње две државе.

"Тада нисам знао да ће до овог састанка доћи, али сам сматрао, а то мислим и данас, да постоје реалне могућности за успешну сарадњу Србије и Словеније. Данас је прилика да разговарамо о томе и да учесници размене мишљења и искуства како бисмо пронашли заједнички пут ка испуњењу међусобних потреба и заједничком учешћу на трећим тржиштима, рекао је Ђорђевић.

Он је додао да препрека за сарадњу нема, а да ће њено унапређење бити добар замајац за развој привреде обе земље.

Министарка одбране Словеније Андреја Катич је истакла да се нада да ће састанак бити почетак још успешније сарадње Србије и Словеније.

"Основ за таква очекивања представља потписан Споразум о сарадњи, који отвара врата интензивирању активности обе стране", рекла је Катич и пожелела успешан рад учесницима скупа и што скорије конкретизовање сарадње у областима од заједничког интереса.

Помоћник министра одбране Словеније за логистику Жељко Краљ потврдио је да је Споразум о војнотехничкој сарадњи из децембра 2015. године одлична основа за конкретизовање сарадње, а да постоје и иницијативе за заједничку продају производа наменске индустрије, па је посао министарстава да повежу привреднике две земље.

Састанак је настављен представљањем потенцијала привредних друштва Србије и Словеније у области наоружања и војне опреме.

Током поподнева, привредне делегације посетиће Војнотехнички институт, где ће се упознати са његовим истраживачким и развојним потенцијалима, након чега ће у пленуму бити сумирани резултати и формулисани закључци данашњег састанка, наведено је у саопштењу.
(Танјуг)
 

EUR/RSD 117.1527
Најновије вести